Конституцията ясно указва мястото и правомощията на президента в конституционната процедура по съставяне на правителство. Президентът носи отговорност за назначаването на служебен кабинет. Това заявиха от президентството в отговор на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано по време на брифинг покани държавния глава да участва в обсъжданията за редовен кабинет със своя опит от съставянето на служебни правителства.

Президентът е отговорен за провеждането на консултациите с парламентарните групи и за връчването на проучвателни мандати за съставянето на кабинет, се посочва в позицията, цитирана от БНТ.

"Ако иска и президентът Радев да участва, ако счита, че има министри, които могат. След мен Радев е сред най-дълго управлявалите като премиер, та ако иска, да има приемственост. Слагам го на масата и това - нямам разделителни линии с никого", заяви по-рано Бойко Борисов.

Подкрепа за формирането на редовно правителство следва да се търси от мандатоносителя сред останалите парламентарно представени партии.

Президентът носи отговорност за назначаването на служебен кабинет само когато парламентът не е в състояние да излъчи редовно правителство.