С пост в социалната мрежа държавният глава Румен Радев отбеляза втората година, откакто с вицепрезидента Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втори път на 22 януари 2022 г.

Според публикацията във Facebook през изминалите 365 дни каузите, които е отстоявала президентската институция, са били националното достойнство, суверенитетът и държавността.

"Политиката е легитимна, когато отстоява националното достойнство, суверенитета и символите на държавността, когато основните приоритети са сигурността и благосъстоянието на българските граждани, съхранението на нашата история, култура и традиции. Когато уважава закона. Затова институциите могат да постигат резултати в обществен интерес само когато дейността им произтича и пряко се ръководи от него", пише Румен Радев и подчертава, че и занапред с Йотова ще се борят за своите общи каузи.

"С вицепрезидента Илияна Йотова ще продължим и занапред да работим за национално единение и справедливост, за развитието ни като модерна европейска демокрация", отбелязва държавният глава. 

Към поста са публикувани и множество снимки, които акцентират върху част от важните събития от изминалата втора година от мандата. Сред тях са представянето на задачите и приоритетите на служебния кабинет "Донев", подписването на двустранни меморандуми между България и Гърция за сътрудничество, подписването на Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния, разговорът с началниците на отбраната от балканските държави, тактическото учение с бойни стрелби "Отбранителен щит 23" на полигон "Ново село", организираният от Dir.bg форум "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023", изказването по време на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, честванията на важни дати от българската история, срещи с граждани, откриване на събития и други. 

Втората година от мандата на Радев-Йотова беше белязана от политически разногласия с управляващите партии по различни теми - военната помощ за Украйна, промените в Конституцията, дерогацията на "Лукойл" и транзита на газ, демонтирането на Паметника на Съветската армия, освобождаването на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, държавния бюджет, енергетиката и други.