Аз вярвам, всички институции да си дават сметка, че ако и сега те оставят този случай (с убийството на Мартин Божанов и последвалите скандални разкрития за намеса в съдебната власт - бел. ред) да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго. Това заяви пред журналисти в Банско президентът Румен Радев.

"Ние така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров, но много е важно да разберем сега за убийството на т.нар. Нотариус", добави той.

По думите му е по-важно дали ще се изпълни очакването за стабилно правителство или "ще се направят компромиси, които да го поставят в тежка зависимост". 

"Нашето общество така и не разбра кой е кадрувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета. Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Необходима е непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е истински тест не само за съдебната власт, а и за правителството и за Народното събрание. Имат шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията", категоричен бе Румен Радев.

Той допълни, че ще използва всички инструменти на президентската институция, за да настоява случаят с Нотаруса да бъде разплетен.

"Това е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофираха в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция", смята Радев.

Държавният глава коментира и предстоящата ротация на правителството на 6 март.

"Бъдете сигурни, че аз ще изпълня Конституцията. Както е записано в нея ще проведа консултациите при мен, след което ще връча мандат на първата политическа сила - това е ГЕРБ, за съставяне на правителство. Но е много важно партиите да отчетат, че устойчивост в политиката може да се гради, само ако тя почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани", каза Радев. 

Запитан дали премиерът трябва да е и външен министър, държавният глава отговори, че не иска да се намесва в работата на правителството. 

"Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Но това, което остава като впечатление у българските граждани от всички тези дрязги по този въпрос е, че няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри. Защото виждаме, че решенията се взимат от други хора и на друго място", допълни Радев.