Крайно неуместно е според мен в разгара на социална криза, на война в съседство партиите да се крият зад Паметника на Съветската армия и в същото време да искат да го разрушат. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти няколко дни след като СОС взе решение монументът да бъде преместен.

"То не е за вярване, че точно в разгара на предизборната кампания партии, и то с огромни амбиции да управляват, вместо да излагат ясни програми и решения за проблемите на хората и ясни визии за бъдещето, те се крият в миналото", коментира държавният глава.

Попитан за изказването на македонския президент Стево Пендаровски относно "депортирането на македонските евреи", Радев отговори следното:

"Интересът на президента на РСМ към историята е похвален, но веднъж заявен - той трябва да се опира на историческата истина. Политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации. Истината за Еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетия".

"Аз вярвам, че европейското бъдеще на РСМ изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да може ние да имаме един истински пълноценен диалог и свързаност между нашите страни. Всички ще спечелим от това", добави президентът.

По думите му е необходимо България да има всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване.

"Очаквам, че предприетите от служебното правителство действия за щателни проверки, за установяване на нелоялни търговски практики, за качеството на храните, за повече информация за ценообразуването ще доведат до изсветляване и нормализация на пазара. Цялата събрана информация ще бъде предаде на КЗК, но за да имат ефект мерките, каквито и да са те, трябва да имаме нещо, което в момента не е разработено в България - трябва да имаме една всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване. В момента служебното правителство работи усилено за такава система и аз мисля, че нейното изграждане ще даде ефект", отбеляза Румен Радев.

Президентът уточни, че е изключително трудно в момента България да получи изтребители на лизинг, тй като "никой не се лишава от способностите, които има".

"Затова и МО е длъжно да изчерпи абсолютно всички опции", каза държавният глава относно решението на военното министерство да купи 6 ремонтирани двигателя на МиГ-29.