Президентът Румен Радев издаде указ с който назначи за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Ивелина Димитрова, като така попълни своята квота.

Димитрова е дългогодишен продуцент и автор на предавания в БНТ, най-популярните от които "Малки истории", "Зелената линейка" и "Здравето отблизо". Именно на първото ководещ преди време беше началникът на кабинета на държавния глава - Иво Христов.

Предстои парламентът да гласува номинацията на Димитрова.

Тя отива в СЕМ на мястото на Мария Стоянова, която пък се върна в БНТ като международен редактор. Тя беше назначена през 2012 г. от предшественика на Радев - Росен Плевнелиев, но мандатът й изтече на 1 юни. Още тогава президентът трябваше да е излъчил своята номинация, но по неясни причини той забави решението си почти с месец. В официалното съобщение от "Дондуков 2" за назначаването на Димитрова обаче не се посочват мотиви.

Иво Христов като водещ в предаването, продуцирано от Димитрова

Снимка: БНТ

СЕМ се състои от 5-има членове, 3-ма от които се избират от Народното събрание, а 2-ма се назначават от президента. Мандатът на всички е 6-годишен. В момента те са София Владимирова - председател, Бетина Жотева, която беше назначена от Плевнелиев, Розита Еленова и Иво Атанасов, избран от парламентарната квота, чийто мандат изтича догодина.

Визитка

Първоначално в съобщението на президентството за назначаването на Димитрова нямаше никаква информация за нея. След като медии съобщиха коя е тя, на сайта беше качена нейна официална визитка:

Ивелина Ганчева Димитрова е магистър по право и магистър по социални дейности, политики и здравноосигурителни системи на Великотърновския университет "Св.св. "Кирил и Методий".

Започва журналистическата си кариера като нещатен сътрудник в Българската национална телевизия през 1996 г. Последователно е репортер, сценарист, автор на документални филми, рубрики, телевизионни предавания със социална и обществена тематика, редактор, водещ.

През 2003 г. е назначена като продуцент в продуцентско направление "Общество" на БНТ, след като концепцията й за социално предаване, посветено на хората в неравностойно положение е одобрена след редовна конкурсна сесия на медията. Едновременно с това работи като сценарист и редактор на здравните програми на БНТ, реализира социалнозначими обществени кампании, посветени на донорството и трансплантациите, проекти в областта на защитата правата на българските граждани.

Автор е на концепциите и продуцент на успешните ежедневни блокови формати, които съответстват на обществената функция на БНТ: "Денят отблизо", "Здравето отблизо", социалния документално-публицистичен формат "Малки истории", уникалното за българския медиен ефир здравно риалити "Зелената линейка".

Носител е на множество журналистически награди за предаванията и екипите, които създава през годините. Носител е на званието "Достоен българин" в категория "Медии" за провеждане на кампанията на БНТ и Столична община "Училище без бариери" през 2007 г. и отново през 2014 г. за реализирането на обществения формат "Зелената линейка", който е и инициатива за превенция на социално-значимите болести у нас.

Дългогодишен член на Съюза на българските журналисти и експерт в сферата на гражданското общество у нас, неправителствения сектор, българските институции, медийното законодателство.

Участвала е в първите работни групи към СЕМ по разработване на предложение за критерии за оценка на медийно съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Преминала е специализирано обучение за журналисти в Брюксел към Европейската комисия: "Дискриминационни практики в медиите и тяхното преодоляване", "Двойна дискриминация над жени", с партньорството на СИБ.

Владее английски и руски език.