Последващото развитие на икономическото и инвестиционно партньорство между България и Свободната държава Бавария обсъдиха на среща днес в Мюнхен президентът Румен Радев и премиерът Маркус Зьодер. Българският държавен глава е на посещение в баварската столица за участие в 59-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщава пресслужбата на българското президентство.

Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата и през 2022 г. надхвърля 2.1 млрд. евро, като президентът Радев подчерта предприетите от страната ни действия за осигуряване на реална енергийна диверсификация и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси, като най-ефективна мярка в борбата с инфлацията. Маркус Зьодер посочи, че значението на геополитическото разположение на България ще продължи да нараства и страната ни трябва да се възползва в максимална степен от него.

Като особено перспективни области от двустранен интерес бяха откроени високите технологии, производствата с висока добавена стойност и възобновяемите енергийни източници. Президентът Радев отбеляза, че през м.г. секторът на високите технологии формира близо 4.5% от БВП на България, а в страната ни беше открит първият в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който си партнира с водещите технологични университети в Швейцария и в който работят инженери и специалисти от България, САЩ и Израел. България е и сред водещите в света държави по ИТ специалисти като процент от населението.

Обща бе позицията, че присъединяването на България към Шенген ще стимулира както икономическото партньорство и бизнеса, така и туризма и културния обмен. Маркус Зьодер изрази подкрепата на Бавария за предприетите от България действия за охрана на външните европейски граници и подчерта, че това е общ европейски ангажимент и страната ни трябва да получи както европейска солидарност, така и необходимата финансова и техническа подкрепа за създаване на необходимата инфраструктура.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция държавният глава Румен Радев разговаря и с Михаел Хармс, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика и подчерта перспективите за последващо развитие на икономическите отношения между България и Германия.