България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след среща с полския държавен глава Анджей Дуда, предаде "Фокус".

"По време на нашата среща обсъдихме с тревога критичните отношения между Русия и Украйна. И призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация чрез диалог, без употреба на сила, за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация", заяви Радев.

От своя страна полският държавен глава Анджей Дуда обясни, че е трудно да се пренебрегне това, което се случва. "И няма съмнение, че е необходима деескалация на напрежението. Украинските моряци, които бяха пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени. Това е състояние, което ние не можем да приемем. И ние с президента Радев нямаме съмнение, че са нужни по-нататъшни действия тези конфликти да приключат. И с всички сили призоваваме за това. Полша ще се включи в международните действия, които ще се реализират от международната общност, за да се приключи с това. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме", категоричен е полският президент.

Попитан дали Полша в настоящата ситуация подкрепя санкциите за Русия, Анджей Дуда отговори, че ако има международни инициативи за по-нататъшни санкции на Русия, Полша ще участва в тях. "Защото ние сме готови на всички действия, които ще доведат до решение на конфликта между Русия и Украйна. Защото там, където загиват хора и където има опасност за живота, там трябва да се вземат важни решения", категоричен е Дуда.

Вчера премиерът Бойко Борисов също призова "колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад". "В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени", заяви Борисов във Фейсбук.