"Най-важното днес е да се гласува" - това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като даде своя глас в столичната Професионална гимназия по транспорт "Дж. А. Макгахан". Държавният глава избра да гласува с машина.

"Всички искаме да се сложи край на този изтощителен маратон от непрекъснати избори, но за да има устойчив и жизнеспособен парламент, за да имаме не просто редовно, а ефективно редовно правителство, което да може да взима смели решения и да води страната към осъществяването на национално значими цели, е важно тези две институции - парламент и правителство, да имат съответната легитимност. А всички знаем, че тази легитимност произтича от масовото, от солидното гражданско участие в изборите. Така че, моят призив към българите днес е да се гласува, каза още Румен Радев.

"Има още пет часа, не е малко време, призовавам всеки един да намери тези няколко минути и да излезе и да гласува", каза още президентът.

"Нека да дадем възможност на партиите след изборите да седнат и в спокойна обстановка да обмислят всички възможности, защото наистина очакваме редовно правителство, заяви Радев. Ще се свържа с всички партии, които влязат в 51-ото Народно събрание, и ще поискам и тяхното мнение - как виждат те този процес, за да има най-добри условия за преговори между партиите, така че да се намери добро решение, отговори президентът на въпрос ще даде ли време на политическите формации, след като бъде открито 51-ото Народно събрание, и ще бърза ли с консултациите за съставяне на правителство.

Чакаме резултатите от изборите, за да видим дали МВР се справи с купения и контролиран вот. Има т.нар. критични секции, където гласовете за различните политически сили варират в една недопустима стойност и оттам ще съдим дали МВР се справя, но това не е проблем само на МВР, коментира още Румен Радев. По думите му на места се полагат усилия. Въпросът е доколко тези усилия се ръководят от почтени цели и това ще го разберем, каза още президентът.

Снимка: БТА

По-рано и вицепрезидентът Илияна Йотова даде гласа си в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Тя изрази надежда след изборите да има силно политическо правителство. След като изчака няколко минути заради дефектирала машина, тя гласува и заяви пред журналисти: 

"Едно от нещата, които научих в тази кампания, са опитите хората да бъдат спрени да гласуват с машини, да се внесе известно съмнение. Заради това с моя глас и начина, по който гласувах, казвам, че вярвам на машините. При гласуването днес принтерът на машината за гласуване не принтираше бюлетината, но една малка техническа намеса и всичко беше наред", заяви Йотова.

"Смятам, че с моя глас намалява търговията с купуване на гласове", добави още тя. "Не съм оптимист, че ще разберем за кого са купували гласове всички арестувани. Това, което видяхме, са само акциите. Какво следва след тях предстои да видим. За мен беше повече шумно, отколкото резултатно", коментира още Йотова. Относно резултата от вота, тя изрази очакване да има възможност за преговори.

Снимка: БТА