Причината е - организацията на работата в съда, преди той да подаде оставка по време на протестите там преди няколко месеца.

Предложението на Инспектората към ВСС е било подкрепено със 7 гласа "за" и 6 "против", се казва в официалното съобщение.

Този вид дебати обаче се водят при закрити врати и не стана ясно какви са мотивите и има ли връзка случилото се с разгара на кампанията за избор на членове на ВСС, предаде "Правен свят".

Преди повече от два месеца, пак след дисциплинарна проверка, Лалов беше наказан със забележка заради 22 забавени дела.

През януари пък мнозинството във ВСС реши да изпрати на прокуратурата одит на Сметната палата за 2014 г. в СРС, защото били констатирани драстични нарушения по обществена поръчки за ремонта на сгради. Тогава беше даден пример с поръчка на стойност 368 436 лв. за доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране. Търгът бил предварително уговорен, а изпълнителят - избран още преди провеждането му.

Освен това, като председател, Лалов допуснал нарушения и при заплащанията на вещи лица, като сумата е повече от 1 млн. лв. Той упълномощил заместниците си да разписват разходните ордери, но не ги контролирал, съобщиха още тогава от ВСС.

Същевременно днес беше спряно дисциплинарно производство срещу съдията от СРС Никола Попов. На 25 април Съдийската колегия му наложи наказание "уволнение", защото имал стотици неизписани дела. Имало и случай, в който 28 дни не се явил на работа, после започнал да идва само за насрочени заседания. Колегите му го спрели от разпределение на дела, опитвали по всякакъв начин да го открият, дори чрез баща му, но ставало, защото Попов нямал мобилен телефон.

Колегията спря дисциплинарното производство до окончателното приключване на казуса с уволнението му.