Американският президент Джо Байдън има незначителна преднина от един процентен пункт пред Доналд Тръмп, след като и двамата кандидати си осигуриха достатъчна подкрепа от партиите си за номинация за президентските избори през ноември, показва ново проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос.

Около 39% от участвалите в продължилото седмица допитване регистрирани избиратели казват, че биха гласували за демократа Байдън, ако изборите бяха днес, в сравнение с 38% за републиканеца Доналд Тръмп.

Много избиратели все още не са решили дали и за кого да дадат гласа си - 11% казват, че ще гласуват за други кандидати, 5% - че няма да гласуват, а 7% отговарят, че не знаят или отказват да дадат отговор, съобщава БТА.

Тръмп имаше незначителна преднина сред всички запитани, но Байдън поведе сред регистрираните избиратели, което е важно, тъй като има по-голяма вероятност хората, които вече са се регистрирали, да гласуват по същия начин и през ноември. Само две трети от избирателите с право на глас, отидоха да гласуват през 2020 г., когато Байдън победи Тръмп.

В седемте щата, където резултатите от изборите бяха най-близки през 2020 г. и отново може да се окажат ключови през ноември, Тръмп води пред Байдън с 40% на 37% при регистрираните избиратели. Докато в страната проучванията дават значими сигнали за това за кого ще гласува Америка, само шепа колебаещи се щати обикновено накланят везните в избирателната колегия, крайният решаващ фактор в президентските избори.

С много гласоподаватели, които не са ентусиазирани нито от кандидатурата на Тръмп, нито от тази на Байдън, ново проучване показва, че независимият кандидат Робърт Кенеди-младши, подкрепен от 15% от регистрираните избиратели, вероятно ще стане трети след гласуването - спад от 17% в сравнение с проучването от януари. Кенеди изглежда може да отнеме еднакъв дял от гласовете за Тръмп и Байдън.

Помолени да изберат между Тръмп и Байдън без други възможности, 50% от респондентите - регистрирани избиратели - са подкрепили Байдън 50%, а 48% - Тръмп с, като 2% отказват да отговорят на въпроса.

Само 37% от поддръжниците на Хейли планират да гласуват за Тръмп, след като тя отпадна от надпреварата за номинацията на Републиканската партия, показва проучването. Около 16 на сто казват, че ще гласуват за Байдън, а останалите съобщават, че ще гласуват за някой друг или изобщо няма да гласуват.

След спорна наредба от консервативния съд в Алабама, че замразените ембриони, използвани за лечение на безплодие трябва да бъдат считани за деца, новото проучване показва, че само една четвърт от регистрираните гласоподаватели са съгласни с тази гледна точка, докато 57% не са, а останалите не са сигурни.

Проучването на Ройтерс/Ипсос събира отговори онлайн от цялата страна от 4094 американски възрастни граждани, включително 3356 регистрирани гласоподаватели. Проучването има марж на грешка от 1,8% за регистрираните гласоподаватели и 1,7% за всички респонденти.