Протест срещу цените на бензина се провежда в София. В 17 часа пред БНБ се събраха няколко дестки души, а след това протестиращите се отправиха на автошествие, което премина покрай Министерски съвет, сградата на "Лукойл", а след това се отправи към кръговото кръстовище на 4-и км с крайна цел отново Ларгото.

Актът на недоволство започна със специален поздрав за рождения ден на премиера Бойко Борисов. Почерпката беше под формата на торта и туба бензин А95. 

Протестно шествие срещу цените на горивата затрудни за кратко движението в центъра на София.

Според протестиращите премиерът трябва да овладее спекулата и да вдигне доходите на българите, за да не бягат в чужбина.

Организаторите твърдят, че горивата у нас са поскъпнали през последния месец, при същата цена на суровия петрол и без промяна в курса на долара. 

"От един месец цените на горивата на международните пазари падат, а в България се вдигат. Информирахме държавата в лицето на премиера, че за нас това е абсолютна спекула. Искаме държавата да си влезе в ролята и да добият цените нормален пазарен принцип. Ние плащаме нещо, което не трябва да плащаме", изрази исканията на протестиращите Красимир Митов от Национален синдикат "Защита" пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него цената на бензина трябва да е с 30 стотинки по-ниска.

"Настоящите цени изяждат ниските доходи на българина", заяви още Митов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не може дизелът да е по-скъп от бензина. Чрез тези спекулативни цени на горивата се съдира и последната кожа на българина", заяви друг протестиращ.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка на БНТ показа, че цената на най-масово използвания бензин А-95 към днешна дата се продава за 2,25 лв. за литър. За един месец цената му е поскъпнала с 0,4%. За една година този вид гориво е поевтиняло с 0,44%. Цената на дизела в момента е 2,31 лв. за литър и е без промяна спрямо миналия месец. За една година дизелът е поскъпнал с 1,3%.

Снимка: btvnovinite.bg