Деница Сачева и представителите на Демократична България влязоха в задочен спор заради политическата й ориентация преди години. Пред bTV тази сутрин социалният министър заяви, че не иска да отвръща на Христо Иванов. Преди дни той коментира твърденията на Бойко Борисов, че Румяна Бъчварова го е вкарала в политиката през задния вход. "Никога не съм влизал през никакъв заден вход... Бърка ме с Деница Сачева, очевидно", заяви Иванов.

 

"Не мога да му отвърна със същото, защото той не е често в моите мисли, разговори с дъх на яхния не са моя специалитет. Това е опитът му да заеме поза, когато е дезертирал от отговорност, визирам оставката му като министър на правосъдието и нежеланието на Радан Кънев да заема поста председател на правна комисия. Моето его отдавна е задоволено, подобен тип разговори са недостойни", коментира Сачева.

На въпрос на водещия дали преди години е изричала думите: "Директори на общински фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си, т. нар. подкрепа за ГЕРБ се основава на страх и репресии" - Сачева призна, че е изричала тези думи по време на предизборната кампания през 2013 г.

"Аз съм член на партията, така че очевидно съм приела политиките на партията. Станах член миналата година, 2019-а г. Искам да се занимавам с политика и 2013 г. ясно съм заявила, че искам да се занимавам с политика. Тогава бях кандидат за народен представител от ДСБ, участвах в предизборната кампания изцяло със собствени средства. Подадох молба за членство в ДСБ, не бях приета в ДСБ. Мислите ли, че отказът на Радан Кънев примерно да ме приеме в партията би трябвало да бъде достатъчно основание за мен да не се занимавам с политика? През всички години, в които съм се занимавала с политика винаги съм работила в дясното пространство и винаги съм работила по отношение на политики, които вярвам, че са полезни и нужни на хората. Аз кандидатствах за членство в ГЕРБ и съответно бях приета. Това беше моето решение да кандидатствам там, бях приета, работя, правя политики, в които вярвам", категорична бе Сачева.

Евродепутатът от Демократична България публикува изказването на Сачева в профила си в социалната мрежа и написа само "Съжалявам...".

От Демократична България обаче подхванаха коментара на министъра по повод Христо Иванов и обявиха събитие "Масово ядене на яхния пред Министерството на труда и социалната политика" тази вечер от 18.30 часа.

Преди минути министърът написа позиция в официалния си профил в социалната мрежа - отговор на обвиненията за политическата й кариера.

"Тази сутрин в бТВ заявих много ясно какви са били и остават политическите ми разбирания, но въпреки това продуцентите на фалшиви новини продължават със своите спекулации. Ето защо още веднъж, този път писмено, давам разяснение за тези, които се интересуват от истината", пише социалният министър и описва в точки откъде и как е започнал политическият й път.

"Целият ми съзнателен живот е минал в десния спектър на политиката макар и като безпартийна до миналата година. През 2013 г. бях поканена да водя листата на ДСБ в Хасково като представител на гражданската квота. Критикувах ГЕРБ отдясно и за конкретни казуси, въпреки че и тогава те бяха член на ЕНП. Не съм си позволявала персонални квалификации, но съм посочвала факти и политики, които за мен са били неприемливи. От тогава до сега ГЕРБ се развива, включително отстрани персоналните носители на такива неприемливи за мен политики. Имена пак няма да споменавам, защото да използвам argumentum ad hominem не е моят стил - аз се вълнувам от факти, обективни обстоятелства, политики и процеси. Смятам, че за хората трябва да се оставят шансове да се променят и развиват, а не да бъдат заклеймявани и обругавани. Апропо моделът на Държавна сигурност ще бъде демонтиран окончателно тогава когато се научим, че хората трябва да бъдат уважавани заради талантите им, а не да им се търсят слабите места с надежда за зависимост. Жалко е практикуващите мислене в стил "Държавна сигурност" да се кичат със самоопределението "демократи", е коментарът на Деница Сачева.

Следва и точка 2 - "Да, след като ДСБ остана извън парламента през 2013 г., в най-трудния за тях период подадох заявление за членство в партията (за първи път в живота си) - отговор не получих. Председателят на ДСБ по това време явно не е счел за необходимо дори да отговори, но както и сутринта споменах, това не може да бъде повод за мен да се откажа от политическите си каузи, цели и намерения. Години по-късно - през 2019 г., подадох заявление за членство в ГЕРБ. ГЕРБ е дясна партия, която продължава да бъде уважаван член на ЕНП, така че с това не излизам извън десния спектър на политиката и оставам вярна на убежденията си. В този смисъл партии не съм сменяла. Членувала съм и членувам само в една".

Сачева смята също, че е постигнала добри резултати като политик.

"Резултатите от моето участие в политиката са известни както в здравеопазването, така и в образованието, труда и социалната политика, така че няма да ги изброявам. Само ще заявя, че са обществено полезни, което винаги е било единственият ми мотив да работя включително и чрез политиката, и чрез единствената дясна политическа партия, в която съм видяла интерес към моите каузи и възможности за тяхната реализация. В политиката съм, за да дам, не за да взема нещо. В личен план съм постигнала всичко, което съм си поставяла като цели през годините. В този смисъл настоящите ми занимания не са предмет на его, а на вяра. И честит празник на всички. Вяра, надежда, любов и мъдрост. Съвършеният свят би се основавал само на тях. Всичко друго е твърде преходно", пише още социалният министър.