Тази нова заповед в системата на МВР е в сила от няколко дни, оплакаха се пътни полицаи, съобщава в. "24 часа".
Служителите на МВР са задължени и да следят поведението на колегите си на пътя и да донасят за неправомерни действия. Има и нареждане пътните патрули да застават на места, където има камери, за да могат да бъдат проследявани дали вземат подкупи от неизрядни шофьори.
Разпореждането е от 17 септември и е подписано от генералния комисар на МВР Калин Георгиев по препоръка на инспектората на МВР. Документът гласи, че във връзка с корупционните практики на служители като от случая с рекета в Бяла Слатина, из цялата страна се разпореждат серия от мерки за противодействие. Конкретно се посочват задълженията на ръководителите на служби спрямо всички полицаи на патрулно-постова служба. Част от тях са именно съставяне на протоколи или декларации при застъпване и приключване на смяна, както и "негласен" ежедневен контрол на пътните полицаи.
"Разпоредил съм навсякъде в страната да вземат мерки за борба с корупцията сред полицаите", коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Документът е задължителен за всички областни дирекции на МВР.
Новата заповед ни кара да се следим помежду си, вместо да си вършим пряката работа. Камерите са сложени, за да следят, защото полицаите не могат да обходят навсякъде, а сега те ще са насочени пряко срещу нас. Ние ли сме по-страшни от престъпниците?, гневят се обаче полицаи, цитирани от изданието.
Междувременно стана ясно, че служители на МВР отново организират митинг, но той няма да е свързан с поставяния при предишните мълчаливи протести проблем със заплатите. Демонстрацията, която ще се проведе на 27 септември на пл. "Св. Неделя" в столицата, ще е срещу зачестилите случаи на "специфичното отношение на съда" срещу служители на МВР, заявиха синдикалната организация на полицаите, цитирани от "Дневник".
Информацията за събитието беше обявена в интернет форума на служителите на реда www.police.ba4ka.com. Поводът е гледането на последна инстанция на делото срещу бившите антимафиоти от Благоевград по случая с Ангел Димитров-Чората. Според полицейския синдикат има доста други случаи на осъдени полицаи, спрямо които присъдите били завишени.
В неделя инициаторите на протеста ще организират и подписка за промяна на Наказателния кодекс, така че полицаите да бъдат защитени при изпълнение на служебните си задължения. Синдикалната организация настоява да бъдат инкриминирани съпротивата при арест и неизпълнението на полицейско разпореждане.
Не сме доволни от промените в закона за МВР, направени от министър Цветан Цветанов, защитата на полицейските служители е на още по-лошо равнище, а структурата на министерството се утежнява, заяви във вторник Иван Павлов - шеф на синдиката на полицаите.
Вътрешният министър пък каза, цитиран от агенция "Фокус", че е запознат с исканията на синдиката - в писмо те поискали създаване на организация за подкрепа на осъдените полицаи от Благоевград, но нямали други претенции.
Вижте видео