В избирателните секции, открити извън страната, може да се гласува по повече от един път, установи експеримент на екип на "По света и у нас". Двойното гласуване е престъпление, но в повечето случаи то остава ненаказано. Още в началото на годината ЦИК са предложили промяна в закона, но 47-мото Народно събрание не извърши промени в Изборния кодекс. Според експерти проблемът може да бъде решен, ако избирателните списъци вместо на хартия бъдат електронни.

В 10:30 ч. екипът на БНТ тръгва от Кърджали към Комотини. След малко повече от час са пред изборната секция, открита в града. След попълването на задължителната декларация, че не са и няма да гласуват на друго място, още преди 12 ч. успяват да пуснат своя глас.

На 50 километра и 40 минути път е секцията в Александруполис. Там им обясняват, че за да гласуват трябва да имат валиден документ за самоличност и да попълнят декларация, каквато вече са попълнили. Председателката на комисията е адвокат по професия и казва, че няма как да знае дали вече са гласували на друго място.

"Попълваме избирателните списъци на ръка. Разчитаме на добросъвестното попълване на декларациите, че няма да гласуват на друго място", каза Илиана Власакиду, председател на СИК - Александруполис.

Ако искат, могат след час и половина да гласуват и на трето място в Кавала.

След изборите за парламент и президент миналата година ЦИК е възложила на ГРАО да направи проверка. Резултатът - 161 избиратели са гласували повече от един път в един избор. Всички те са предадени на районните прокуратури по местоживеене, за да бъдат разследвани.

"И самите Секционни избирателни комисии, членовете, биват разпитвани като свидетели", каза Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

Повечето гласували два пъти живеят извън страната и трябва да бъдат издирени и призовани, за да им се повдигне обвинение.

"Там предвиденото наказание е пробация и глоба от 500 до 2000 лева. Като глобата е комулативна, не е вариант, а е заедно с пробацията", каза Людмил Рангелов, адвокат.

Тъй като наказанието не предвижда затвор, те не могат да бъдат издирвани с Европейска заповед за арест или с искане за екстрадиция, а ако не се прибират в България през следващите 4 години и половина, давността за търсене на наказателна отговорност ще изтече. Така гласуването два пъти хем е лесно, хем е наказуемо само по закон, но не на практика.

Още в началото на годината от ЦИК са предложили решение. "В доклада, който изготвихме като анализ на изборите през 21 година сме дали препоръки. Надяваме се новото Народно събрание да го прочете и ако предвижда промени в Изборния кодекс да бъдат съобразени. Препоръчали сме да се изготвят списъци за гласуване извън страната, които при всички положения биха улеснили изборния процес", заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Другият вариант е избирателните списъци да бъдат електронни, а секционните избирателни комисии да имат достъп до тях чрез компютър. Така когато една СИК отбележи, че при тях избирателят е гласувал, той дори да отиде в друга секция няма да може да гласува втори път.