Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отрече да има образувано досъдебно производство срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Вчера силовият вицепремиер обяви пред БТА, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че той и зам.-шеф на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) готвят Бръмбаргейт 2, а мишена е главният прокурор.

Според нея на 13 май Рашков провел среща със зам.-директора на службата Бисер Борисов, след което поставил две задачи на най-верните си подчинени - да му дадат всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на СРС-та, както и всички записи на оперативно интересни лица, по които протича името на Иван Гешев.

По време на един от най-големите скандали в близкото минало - Бръмбаргейт, преди 21 години в дома на тогавашния главен прокурор Никола Филчев бяха открити подслушвателни устройства. Тогава той заяви, че нареждането дошло от директора на НСС - Атанас Атанасов (днес съпредседател на "Демократична България" - б.р.), който така искал да докаже своята лоялност към премиера по това време Иван Костов.

"Категорично заявявам, че това не отговаря на истината. В прокуратурата няма образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи", коментира днес пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Политици са били подслушвани от ДАНС и Държавната агенция "Технически операции". Това е заявил вицепремиерът и служебен вътрешен министър Бойко Рашков пред БТА. Софийска градска прокуратура се е самосезирала по повод твърденията за подслушване на министри, съобщиха по-рано днес от държавното обвинение.

Оттам обаче обявиха, че започват проверка на информацията, която вчера именно Атанасов обяви - че 32 политици са били подслушвани преди изборите на 4 април. Според него това е правено от дирекция "Вътрешна информация" на МВР, ДАНС и ДАТО.

По-късно Рашков потвърди, че наистина е имало подслушване, но според него само от ДАНС и ДАТО, от "Вътрешна сигурност" отрекли това да е правено. Дори заяви, че има информация, че в момента в ДАНС се унищожават материали по случая. Той призова Бюрото за контрол на СРС-та да се самосезира и да провери, защото това не е негова работа.

От прокуратурата обаче обявиха, че проверяват МВР и ДАНС, не и ДАТО. След приключване на проверката резултати ще бъдат огласени публично, заявиха още от държавното обвинение.

Още вчера от ДАНС съобщиха, че те вече правят собствена проверка.