Миналата седмица прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал проверка за държавна измяна срещу Росен Плевнелиев по сигнал на Николай Бареков, съобщи "Капитал".

Проверката била възложена на ДАНС, чийто шеф Владимир Писанчев поискал от президентството документи относно срещата на държавния глава във Виена през март с изпълнителния директор на австрийската компания Щефан Шишковиц.

В крайна сметка проверката била прекратена след намесата на главния прокурор, защото всякакви подобни действия срещу президента могат да започнат само след решение на Конституционния съд за сваляне на имунитета му.

На пресконференция по друг повод днес Сотир Цацаров беше питан от журналистите за скандала. Той призна, че е имало такава проверка, но не пожела да каже името на прокурора. Предстои среща с него и с шефа на СГП, предаде БНР.

Главният прокурор все пак даде малко повече информация по случая. Държавният обвинител е дал указания на ДАНС, едно от които било да се вземат обяснения от автора на сигнала с какви факти знае по случая и с какви документи разполага. Второто указание било да обсъди каква е фактическата обстановка.

От ДАНС изпратили писмо до администрацията на президента с въпроси, но по думите на Цацаров - далеч надхвърлящи указанията на прокурора.

На 15 май главният прокурор бил сигнализиран от президентската администрация за случилото се. На 16 март прокурор от Върховната касационна прокуратура е прекратил проверката на основание, че президентът не може да бъде разследван.

Цацаров отрече да има каквито и да е било политически мотиви, не виждал и немарливост на прокурора. Призна обаче, че обвинителят не е трябвало да възлага проверка на ДАНС, а да се позове пряко на Конституцията, която казва, че президентът и вицепрезидентът имат абсолютен имунитет.

По-късно Росен Плевнелиев изрази благодарност на главния прокурор за бързата му и адекватна реакция по случая.
Пред журналисти той добави, че с цялото си уважение към институцията, очаква „да се извършат необходимите проверки и да се покажат фактите и истината за случилото се“, цитира го прессекретариатът на президентството.

Държавният глава потвърди, че няма да легитимира противоконституционни и антидемократични действия с явяването си пред парламентарната комисия, която беше създадена, за да провери срещата му с шефа от EVN.

Преди няколко дни Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ за обявяване на противоконституционност на решението на парламента за създаване на комисията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За явяването на президента пред комисията "Ташева"


АНКЕТА: Да се яви ли президентът в комисията "Ташева"?