Ще има математическо моделиране относно развитието на коронавируса, съобщи Юлиан Ревалски, председател на БАН. Проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН доуточни, че ако карантината не бъде пробита след три седмици ще имаме хубави новини, а до 2-3 месеца ще сме се справили. 

"Ето защо карантината трябва да се спазва. Ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика", допълни той.

Българската академия на науките и наши биолози и химици подмомагат дейностите на правителството и на Националния оперативен щаб, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса, но от днес ще участваме с капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията. Това каза на брифинг в Министерския съвет председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Ревалски уточни, че учените от БАН работят с модели, които развиват в последните години, по програма в рамките на комуникационните и информационните технологии в областта на образованието, науката и сигурността, и това не е нещо, което правят отскоро.  Целта е да използваме математически модели в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развиват занапред динамиката и процесите, свързани с разпространението на коронавируса, каза акад. Ревалски.

Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози, които правим, заяви проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.

Целта е да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и с минимални щети за българската икономика, коментира проф. Витанов.

Това би било изключително полезно да има математически модел, подчерта ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венецислав Мутафчийски. 

От днес в още две фабрики стартира производството на предпазни костюми с  производство с по 200 на ден. Днес ще бъдат осигурени маски за всички практикуващи лекари, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че ако Националният щаб препоръча по-строги мерки, свързани с домашна карантина на всички рискови групи, тя ще бъде спазена.

Той изтъкна, че това предполага много мощна организация на службите за социален патронаж. Работи се в момента, вярвам, че до няколко дни ще сме готови и с финансовото осигуряване и с организационните мерки, ако това е необходимо, ние да сме в състояние да реагираме и да осигурим снабдяването на въпросния контингент хора с всичко необходимо, заяви Дончев.

В отговор на въпрос вицепремиерът заяви, че български фирми са започнали производство на защитни маски, които ще се продават в аптеки и на други места. Надявам се буквално следващите дни, когато българската индустрия реагира, пазарът да се нормализира и маски да има навсякъде, каза Дончев.

 

Във връзка със завръщането на големи групи от ромската общност, препоръчано е повече информация, ще има по-голяма активност около ромските общности.  Навсякъде където има ромски общности има такава мобилизация на РЗИ-та. Първият сигнал дойде за ромска общност в Стара Загора, поясни Дончев. 

Комисар Николов съобщи, че логистичния център е заработил. Той даде отчет за осигурените маски, защитни облекла, калцуни, дезинфектанти. 

Страната ни очаква доставка на предпазни средства от различни държави по света. Български фирми също се включват в производството, стана ясно от думите на директора на националната пожарна Николай Николов, който координира специалната организация за раздаване и осигуряване на тези средства.

До момента на лекари са раздадени десетки хиляди маски, които са с висока защита. Те са предназначени именно за медиците, които работят с коронавирус заразени.

Още няколко български фирми започват работа по производство на защитни костюми. До момента са раздадени 100 такива, като техният живот е 50 изпирания, каза още Николов.

Маски ще има и за общопрактикуващите лекари.

Защитни средства са раздадени на всички в държавните учреждения, в които се предоставят различни услуги. По границите са инсталирани близо 70 нови камери. На граничните полицаи също са раздадени предпазни средства, както и на работещите на летищата.

Предпазни средства ще има и за стоматолозите. Те ще бъдат раздадени чрез регионалните здравните инспекции.

България очаква доставки от различни държави, каза Николов и обясни, че затруднение в пристигането на предпазните средства може да има само заради затворените граници.

Чакаме още доставки от Индия и Виетнам. Още днес с полет от Москва се очакват около 500 хил. ръкавици и еднократни костюми. А с полет от Доха чакаме 300 000 маски.

У нас 72 фирми произвеждат маски и много лечебни заведения поръчват на тези производители. Планирано е да се доставят на РЗИ в страната месечно 36 000 маски, за спешна помощ 212 000 на месец.

Вчера от митниците са освободени 240 000 маски, които още днес ще бъдат разпределени.

След разговор на високо ниво между България и Китай, у нас се очаква доставка на реактиви и тестове, а калцуните, маските и ръкавиците ще са милиони всеки месец.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов се срещна с учени от Българската академия на науките. Премиерът благодари на представителите на научните среди у нас, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас.

На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.