"Ше има съвет отвън" да се състави правителство. Това коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

"Това е причината политическите партии да са толкова обрани. Полезен ход нашите политици нямат. Ще им бъде обяснено, че ако искат средства от фондовете за възстановяване, трябва да има правителство. Все пак трябва да се гласува бюджет за следващата година", подчерта той.

"ЦИК изчисли изборните резултати, но комисията не може да каже каква е избирателната активност. Първото нещо, което трябваше да бъде подадено, е тя. Най-вероятно се знае каква е тя, но не се подават данните", заяви Пламен Киров.

"Има седем дни, в които трябва да се оповестят крайните резултати. След като бъдат обявени избраните народни представители, президентът ще свика Народното събрание. След провеждането на първото заседание държавният глава може да започне консултации с партиите за формиране на правителство", уточни той.

"Избирателите не са изморени от избори, а от това, че партиите не дават решения на кризите. Българските партии не можаха да разберат какви са политическите програми", добави той.

Според преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова проблемът е в качеството на политическите партии, а не толкова в правната уредба.

Все още не всички партии, които са получили представителство в бъдещия парламент, са заявили категорични позиции. Да се надяваме, че предстоят първо разговори, а по-късно може би и по-сериозни преговори за съставяне на правителство, заяви в "Денят започва" по БНТ доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ, ако партиите достигнат мнозинство от 2/3 нека първо формират изцяло Висшия съдебен съвет и инспектората, а по-късно да помислят за по-сериозни дейности като промени в Конституцията.

Кадър от БНТ

Тя коментира сроковете, предвидени в Конституцията, свързани с връчването на мандатите. Обясни, че до един месец от произвеждането на изборите президентът трябва да свика първо заседание на избраното Народното събрание. Предположи, че това ще се случи и по-рано, тъй като в неделя трябва да бъде оповестен персоналният състав на парламента. След това държавният глава ще бъде поканен чрез списъчния състав, който ще бъде обнародван в Държавен вестник, посочи доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право отбеляза още, че новосформираният парламент може да продължи да работи в рамките на два месеца.

"Разбира се с уговорката, че ако не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е възможно над два месеца да бъде проточена процедурата. Но всъщност, според мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е необходимо в рамките на консултациите с всички парламентарни групи да се направи определен драфт на най-важното, което е необходимо. Законът за бюджета е един от най-важните, но трябва да бъдат приети определи закони, за да постъпят пари от Плана за възстановяване", акцентира тя.