"Магнитски" е един удар във въздуха, американците се опитват да командват целия свят, включително и нас. Това е за тяхна употреба - да не им издават визи за Америка, но да се месят като казват, че това са лошите - е юридически несъстоятелно, граничи с нарушение на нашата Конституция. САЩ искат да имат влияние върху целия свят, е няма как да им се получи. Това коментира бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че корупция има навсякъде - включително по високите етажи на Европейския парламент. По думите му вторият списък "Магнитски" няма да се отрази на предстоящите избори.

"Най-вероятният сценарий е да се състави правителство, което да има живот до местните избори. Някои се надяват да бъде до следващите избори през пролетта на 2024 г., заедно с тези за Европейския парламент", каза проф. Герджиков.

Бившият служебен премиер добави, че не очаква промяна в избирателната активност. Заяви, че умората у хората е много голяма. Предполага, че възроденото НДСВ ще влезе в следващото Народно събрание.

"Не ми се иска да съм водач на листа, навярно ще ме натиснат да бъда. Винаги съм бил в 25-и МИР, той се оказа най-елитният, защото там са водачите и на ГЕРБ, и на БСП. Не искаме удари във въздуха, ние се възродихме, за да влезем в парламента, надявам се на диалогичност в следващото НС", посочи проф. Герджиков.

По време на предизборната кампания НДСВ ще припомни двата мандата управление на партията. А като потенциални бъдещи партньори в НС вижда всички партии, освен "Възраждане". "Ние сме проевропейска партия, няма никаква пречка всички проевропейски партии да направят коалиция. Не обичаме "червени линии", само за "Възраждане" са, защото не са проевропейска партия, теоретично на всяка партия можем да подадем ръка", уточни гостът.

Юристът също така определи като грешка закриването на специализираното правосъдие. По думите му всеки прокурор може да разследва обвинител номер едно, а ако има повод "не един, а много прокурори ще са готови на това".