Номинираният за министър-председател в първия мандат на ГЕРБ проф. Габровски призна, че все още се надява да бъде избран от парламента.

"Оставам оптимист, дано разумът надделее", коментира той пред медиите на влизане в Народното събрание минути преди гласуването.

"Надявам се диалогът, разумът, подадените ръка да вземат превес", допълни той по адрес на политическите сили.

"Надявам се да ми стигнат /б.р. - гласовете/, защото е в интерес на всеки избирател. Основните задачи са общонационални, не са теснопартийни", коментира още кандидат-премиерът малко преди номинацията му да бъде защитена от вносителите в пленарната зала и гласувана от всички депутати.

Обратно на оптимизма му, формациите от бившата управляваща коалиция отново повториха, че номинираният за премиер няма на какво да се надява.

БСП няма да подкрепи кабинета. ГЕРБ няма да се върнат в политиката днес, категоричен беше на влизане в НС депутатът от БСП Георги Свиеленски.

"Крайно време е 48-ият парламент да излъчи кабинет. И за съжаление колегите от ГЕРБ няма да успеят. Надявам се това да се случи във втория мандат, за да не стигаме до кризисния трети мандат", каза Свиленски.

От "Продължаваме промяната" също потвърдиха, че няма да подкрепят професора за премиер и съответно, кандидат-министрите му.

"Всички тези, които гласуваха за нас, знаят нашите политики и това, че няма да ги подведем. Затова няма да подкрепим проектокабинета "Габровски", потвърди и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Ние влязохме в политиката, за да разградим модела ГЕРБ-СДС, не защото мразим политиката, а защото обичаме хората", каза още Гюров.

"Със сигурност ще предложим правителство, базирано на всички приоритети, които изложихме с ясната политическа заявка, че ще ги отстояваме. Няма да се занимаваме с промени в Избориния кодекс, а с неща, които са наистина важни. Очакваме гаранции, които представихме пред гражданите и пред представителите в парламента", заяви Гюров.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов повтори, че няма да подкрепят проектокабинета "Габровски" и заяви, че всички народни представители на партията ще бъдат в залата. По думите му "предсрочните избори са нещо добро".

"Няма да имаме правителство днес, освен ако нямаме някаква изненада от задкулисието", потвърди на влизане в парламента депутатът от "Демократична България" Атанас Атанасов.

Своето "не" декларира, че ще заяви с вота си срещу проектоправителството  с мандат на ГЕРБ и независимият Явор Божанков.

Зам.-председателят на НС Йордан Цонев от ДПС потвърди, че вероятно ще подкрепят кабинета на проф. Габровски, но с компромиси. Трябва да направим всичко възможно, за да има работещо правителство, каза той и добави, че рейтингът на парламента пада всеки ден. 

"Подкрепяме този кабинет. Нека да видим какво ще свършат. Всичко, което е за хората е достатъчен мотив", заяви и депутатът от ДПС Делян Пеевски, след като пристигна за гласуването.

Снимка: БТА