Прекратяване на проекта за покупка на нови бойни машини за пехотата или нова актуализация на бюджета с решение на Народното събрание. Това са двата варианта за продължаване модернизацията на сухопътните сили, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов, цитиран от БНТ.

Неофициално стана ясно, че достигналите до финала на конкурса две фирми - "Дженерал Дайнамикс" и "Патрия", са заложили цени над пределния таван, определен от Народното събрание, от 1,5 млрд. лева. Ценовите оферти на двете фирми бяха отворени на 2 октомври. 

Прогнозната стойност за придобиване на бойна, специална техника и допълнително оборудване възлиза на 1464 млн. лв. с ДДС, като се извършва на (прогнозно) разсрочено плащане до 2029 г. За 150-те единици бойна и специална техника са заложени 1224 млн. лв., а за системи и допълнително оборудване - 240 млн. лева.

С тези средства България планира да купи 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване и обучение на личния състав.

Тук решението е на Министерството на отбраната. Министерството на отбраната трябва много правилно, точно и ясно да прецени рисковете от това дали трябва модернизацията да бъде спряна, отложена или да дойде отново в Народното събрание и да поиска промяна на параметрите в проекта за инвестиционни разходи. Това е едно тежко решение, а аз разчитам, че, лягайки сериозно на военната експертиза, политическото ръководство ще вземе правилното решение и се надявам, че модернизацията ще продължи така, както сме го планирали, добави ген. Попов.

Той коментира темата във Военната академия "Г. С. Раковски", където днес беше гост на откриването на учебната година за студентите и изнесе лекция за законодателната подкрепа на отбраната, в която ги запозна с дейността на ръководената от него парламентарна комисия. Членовете на тази комисия имат отговорността да не партизират проблемите, търси се наистина доброто решение и партийните пристрастия остават назад, посочи в лекцията си Попов. Той акцентира и върху това, че хората в системата на отбраната са най-важното нещо и че са били положени усилия, за да се отговори на необходимостта от мотивация на личния състав, като законодателни мерки и увеличение на възнагражденията.

Костантин Попов изтъкна и приетите три големи проекта за модернизация на въоръжените сили, за които е убеден, че трябва да бъдат придвижвани в синхрон.

Приоритетите пред Военната академия са сигурност, отбрана и знание, да съхраним традициите и тези млади хора да получат достатъчно знания и увереност в себе си, за да могат след това да бъдат качествено попълнение на системата за защита на националната сигурност, заяви началникът на Академията генерал-майор Груди Ангелов.