"Продължаваме промяната" ще върне втория мандат на президента в понеделник. Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 в 10:00 часа кандидата за премиер Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на 3 януари, съгласно конституционната процедура.

Днес малко по-рано депутатите в Народното събрание без дебати и само за няколко минути отхвърлиха декларацията на Николай Денков и "Продължаваме промяната". 

Против документа гласуваха 84 депутати, само 63 я подкрепиха, а 30 се въздържаха. Четирима от "Продължаваме промяната" не участваха в гласуването на собствената си декларация. В непълен състав я подкрепиха и от "Демократична България". "За" документа дадоха гласа си само двете формации, но събраха с 10 гласа по-малко от очакваното.

18 народни избраници от БСП и 7 от "Български възход" се въздържаха. С "въздържал се" гласуваха и петимата депутати от ДПС в пленарната зала, останалите ги нямаше. Само народните представители на ГЕРБ и "Възраждане" гласуваха с категоричното "против". Независимият Явор Божанков пък изобщо не е участва в гласуването, стана ясно от данните на електронното табло.

Междувременно президентът коментира пред журналисти след традиционния Богоявленски водосвет, на който присъства, че преди да връчи третия мандат, иска всички възможности с втория да бъдат изчерпани докрай.

Ще обявя решението си за третия мандат, ако стигнем до такъв, в срок, заяви Румен Радев и отново припомни, че има много работа, която трябва да бъде свършена в НС.

"Парламентът явно се дави все повече в скандали, в предизборно говорене, вместо да приема законодателството по Плана за възстановяване", подчерта държавният глава.