Щатският секретар на Джорджия разпореди днес в щата да започне ръчно преброяване на всички бюлетини от президентските избори, като отбеляза, че разликата в гласовете, подадени за президента Доналд Тръмп и опонента му Джо Байдън, е само 14 111 гласа, предаде Ройтерс.

Агенцията припомни, че Байдън не се нуждае от електоралните гласове от Джорджия, за да спечели изборите. С победата си в Пенсилвания, обявена от медиите в събота сутринта, той се сдоби с повече от необходимите 270 електорални гласа, за да бъде избран.

"При толкова малка разлика се налага пълно ръчно преброяване във всеки окръг. Това ще помогне за изграждането на доверие", каза на пресконференция секретарят на Джорджия Брад Рафенспъргър. Той отбеляза, че в щата са били подадени около 5 милиона гласа и че надпреварата е от "национално значение". Рафенспъргър добави, че ще проучи всички твърдения за изборни измами, но не даде знак за наличието на доказателства за масови нарушения.

В САЩ мнозина, включително и членове на Републиканската партия на Тръмп, смятат демократа Байдън за избран президент. Лидерите на повечето водещи държави по света вече отправиха поздравления към него за победата.

Интересен факт е, че Фейсбук реши да удължи с още един месец следизборната забрана за политически реклами, предаде Ройтерс. Компанията е съобщила това в имейли, разпратени до рекламодателите днес.

"Макар че много източници обявиха победител в президентските избори, ние смятаме, че е важно да предотвратим смут и злоупотреби на нашата платформа", се казва в мейла, цитиран от Ройтерс. Говорител на компанията отказа коментар.

Междувременно в социалните медии се множат различни твърдения за изборни нередности, и, изглежда, че и друг онлайн гигант - Гугъл, също продължава срока на забраната си за следизборни политически реклами. Компанията досега не е обявила кога ще бъдат прекратени ограниченията. Говорител на Гугъл каза по-рано, че ще вдигне забраната в зависимост от такива фактори, като например времето, необходимо за преброяване на гласовете, и дали има граждански размирици.