Имената на новите кметове на 12 големи български града станаха ясни според резултатите от 100-процентовите паралелни преброявания, представени късно в неделя вечер от социологическите агенции. Общински избирателни комисии вече потвърждават част от тях. 

При 100% извадка от паралелното преброяване Костадин Димитров от ГЕРБ - СДС води с 54,8% от гласовете в Пловдив, а Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България" има 40,8%. Това показват данните на Изследователски център "Тренд", представени в ефира на Нова телевизия.

Не подкрепят никого 4,4% от избирателите в града под тепетата.

При 100-процентова извадка от паралелното преброяване на агенция "Галъп интернешънъл болкан" Костадин Димитров (ГЕРБ) води в балотажа в Пловдив с 53,5%. Втори остава Ивайло Старибратов ("Продължаваме промяната - Демократична България") с 42% от вота на избирателите. Данните бяха представени в ефира на Нова телевизия.

Възможността "Не подкрепям никого" са избрали 4,5% от пловдивчани.

При 100-процентова извадка от паралелното преброяване на социологическата агенция "Маркет линкс" Благомир Коцев от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 53,4% на днешния балотаж от местните избори във Варна.

Втори в балотажа е Иван Портних от партия ГЕРБ, за него са гласували 40,3%. Резултатите бяха представени по бТВ.

При 100% извадка от паралелното преброяване Благомир Коцев от "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 52,2% от гласовете във Варна, а Иван Портних от ГЕРБ-СДС има 42%, показват данните от Изследователски център "Тренд". Данните бяха представени в ефира на Нова телевизия.

При 100% извадка от паралелното преброяване Пенчо Милков от БСП печели 64% от гласовете в Русе, а Иван Иванов от ГЕРБ-СДС - 30,5% показват данните на Изследователски център "Тренд", които бяха представени в ефира на Нова ТВ. Никого не са подкрепили 5,5% от гласувалите.

При 100-процентова извадка от паралелното преброяване на агенция "Галъп интернешънъл болкан" в Шумен Христо Христов ("БСП за България") води в балотажа. За него са гласували 72,5% от избирателите. Данните бяха представени в ефира на Нова нюз. За Георги Колев (ГЕРБ) са гласували 24,8%. Възможността "Не подкрепям никого" са избрали 2,7% от гласувалите в Шумен.

 

При 100-процентова извадка от паралелното преброяване на социологическата агенция "Маркет линкс" Методи Байкушев от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води на балотажа в Благоевград с 44,3%.

Втори в днешния балотаж е Илко Стоянов, издигнат от Инициативен комитет, който получава 42,4%.

Страцимир Петков е новият кмет на община Ловеч според сто процента обработени протоколи на Секционните избирателни комисии, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Кандидатът на местната коалиция "Има такъв народ" ("Български възход") води във вота на избирателите на втория тур на местните избори с 51,76 на сто срещу 45,6 процента, гласували за Валентина Недялкова от ГЕРБ (СДС).

За Петков са гласували 7425 души, а за Недялкова - 6541 гласоподаватели. Възможността "не подкрепям никого" са отбелязали 378 избиратели. Избирателната активност в общината бе 36,65 процента.

При 100% извадка от паралелното преброяване Валентин Христов от ГЕРБ-СДС води с 65 % от гласовете в Плевен, Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет - 32,1%, показват данните на Изследователски център "Тренд". Данните бяха представени в ефира на Нова ТВ. Никого не подкрепят 2,9% от гласувалите.

При 100-процентово паралелно преброяване на агенция "Галъп интернешънъл болкан" във Видин Цветан Ценков от местната коалиция "СДС" (НДСВ, Новото време) е води с 60,4% от вота на избирателите. За Александър Матеев от ГЕРБ са гласували 36,4% от имащите право на глас. Данните бяха представени в ефира на Нова нюз.

При 100 % от обработените протоколи в община Видин Цветан Ценков получава 57,28 % от гласовете на участвалите във втория тур на местните избори. Данните са публикувани на официалния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК). За Ценков са гласували 9389 избиратели.

Александър Матеев има 39,92 на сто подкрепа от гласувалите на балотажа. За него гласа си са дали 6543 души.

При 100-процентова извадка от паралелно преброяване на "Алфа Рисърч" във Велико Търново, представени по Българската националната телевизия, досегашният кмет на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ получава 50,1% от вота на съгражданите си днес.

Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната - Демократична България" получава 45,2% подкрепа.

Останалите бюлетини са за опцията "Не подкрепям никого".

Кандидатът на ГЕРБ в Хасково Станислав Дечев има 60% от вота на съгражданите си, сочат данните на "Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване.

Новият кмет на Габрово е настоящият градоначалник Таня Христова от ГЕРБ, която според междинните резултати от Общинската избирателна комисия, на база почти една трета от протоколите на секционните комисии, печели 68% от вота на избирателите и четвърти пореден мандат. 27 на сто получава кандидатът на партия "Възраждане" Даниел Петров. Тези междинни резултати се потвърждават и от паралелното преброяване на партия ГЕРБ.

В Община Добрич за трети мандат при преброени от щаба на Местната коалиция ДБГ 113 от общо 129 секции Йордан Йорданов печели изборите с разлика от около 1000 гласа пред опонента си от ГЕРБ Красимир Николов. Това ще бъде неговият трети мандат. 

Изборите в област Добрич приключиха при изключително ниска активност, която в областния център е от едва 24.32%.

ЦИК към 1:00 ч.: В 9 областни града вече са обработени 100% от протоколите от местния вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува междинни резултати от втория тур на местните избори, произведен на 5 ноември.

В Благоевград, при обработени 57,04 на сто протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), Методи Байкушев, издигнат от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", получава 50,60 на сто от гласовете. На второ място е Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет, с 46,93%.

Във Варна, при обработени 32,19 на сто протоколи, кандидатът на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев получава 50,78% от гласовете. На втора позиция е кандидатът на ГЕРБ Иван Портних с 43,82% от гласовете.

Във Велико Търново при обработени 100 процента СИК протоколи в Oбщинската избирателна комисия (ОИК) Даниел Панов (ГЕРБ) има 53,20 на сто от вота, а Йордан Терзийски от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 43,30 на сто.

Във Видин, при обработени 100 процента от протоколите на СИК в OИК, води Цветан Ценков (СДС) с 57,28 на сто от гласовете. На второ място е Александър Матеев (ГЕРБ) с 39,92 на сто.

В Габрово, при обработена 100-процентова извадка от протоколи от СИК в OИК, Таня Христова от ГЕРБ получава 66,58 на сто от вота на хората, следвана от Даниел Петров ("Възраждане") с 28,86 на сто от гласовете.

В Добрич, при обработени сто процента от протоколите на СИК в OИК, Йордан Йорданов от местната коалиця ДБГ взема 50,72 на сто от гласовете. На второ място е Красимир Николов (ГЕРБ) с 45,04 на сто от вота.

В Кюстендил, при обработени 98,36 на сто от протоколите на СИК в OИК, пръв е Огнян Атанасов ("Партия на Зелените"), с 68,57 на сто от гласовете, следван от Петър Паунов (местна коалиция ГЕРБ) с 29,67 на сто от бюлетините.

В Ловеч, при обработена 100-процентова извадка на протоколите от СИК в OИК, води Страцимир Петков от "Има такъв Народ (Партия "Български възход") с 51,75 на сто, следван от Валентина Недялкова (ГЕРБ-СДС) с 45,60 на сто от бюлетините.

В Пазарджик, при обработени 84,12 на сто протоколи на СИК в OИК, пръв е Петър Куленски от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 55,43 на сто, следван от Тодор Попов от местна коалиция "Новото време" с 42,57 на сто от гласовете.

В Плевен, при обработени 72,41 на сто протоколи в OИК, Валентин Христов води с 64,67 на сто от гласовете, следван от Георг Спартански с 32,50 на сто от вота.

В Пловдив, при обработени 39,51 на сто от протоколите от СИК в OИК, с 58,56 на сто от бюлетините води Костадин Димитров (ГЕРБ), следван от Ивайло Старибратов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 37,12 на сто.

В Разград, при обработени сто процента от протоколите от СИК в OИК, пръв е Добрин Добрев с 54 на сто от гласовете, следван от Мирослав Грънчаров от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 42,98 на сто от вота.

В Русе, при обработени 95,05 на сто протоколи в OИК, пръв е Пенчо Милков от местна коалиция "БСП за България", с 63,07 на сто от гласовете, следван от Иван Иванов (ГЕРБ) с 31,48 на сто от вота.

В Силистра, при 95,45 на сто от протоколите на СИК в ОИК, пръв е Александър Сабанов, независим, с 56,12 на сто от вота, следван от Ивелин Иванов (ГЕРБ) с 41,35 на сто от гласовете.

В Сливен, при обработени 86,12 на сто от протоколите от СИК в OИК, води Стефан Радев (ГЕРБ) с 60,01 на сто от вота, следван от Пламен Стоянов партия "Пряка Демокрация" с 21,60 на сто.

В Смолян, при обработена 100-процентова извадка на протоколи от СИК в OИК, води Николай Мелемов (ГЕРБ) с 48,63 на сто от гласовете, следван от Стефан Сабрутев от Движение "Нашият град" с 47,47 на сто.

В София според данните към 1:00 часа, на база обработени 23,89 на сто от протоколите от СИК в OИК, Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), печели 49,90 на сто, а Ваня Григорова от "БСП за България" - 45,56 на сто от вота.

В Хасково, при обработена 100-процентова извадка от протоколите на СИК в OИК, пръв е Станислав Дечев с 60,37 на сто от гласовете, а на второ място е Николай Ставрев, независим, с 37,37 на сто от вота.

В Шумен при обработени 100 процента протоколи от СИК в OИК води Христо Христов от "БСП за България" с 71,38 на сто от гласовете, а втори е Георги Колев (ГЕРБ) с 25,88 на сто.

На първия тур на местните избори на 29 октомври избирателите са избраха кмет на осем от областните градове - Бургас, Враца, Кърджали, Монтана, Перник, Стара Загора, Търговище и Ямбол, припомня БТА.