Кой ще ръководи българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН било договорено между кабинетите на президента и премиера. Това увери медиите в Народното събрание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която участва в парламентарен контрол.

Тази година това ще е премиерът Бойко Борисов.

Според правилата на ООН е възможно страната да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министъра на външните работи, те могат и да се ротират, в зависимост от темите, добави тя. Така че, по думите й, с оглед на българското европредседателство, глобалните теми, преценката е била, че е добре тази година министър-председателят на представлява страната ни в ООН.

В никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват, подчерта Захариева. И добави, че миналата година делегацията е водена от държавния глава.

Президентът Радев знае за това, изтъкна външният министър. Имало е писма между двата кабинета, среща между кабинетите на президента и на премиера.

От прессекретариата на държавния глава заявиха пред Клуб Z:

"Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция".

По принцип, смята вицепремиерът, комуникацията винаги, ако има някакъв проблем, би трябвало да се подобрява. Аз мисля, че комуникация между институциите има, сигурно винаги има какво да се подобрява, но това е двустранен процес, не може само да е от страна на премиер към президент, например, би трябвало да е в двете посоки, коментира Екатерина Захариева.

73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк ще се проведе от 18 септември до 5 октомври. По традиция на сесиите на ОС на ООН българската делегация се води от президента, а делегациите за заседания на Европейския съвет - от премиера. Затова беше изненада съобщението, че премиерът Бойко Борисов, а не президентът Румен Радев, ще ръководи българската делегация в Ню Йорк.

Появиха се мнения, че премиерът искал да се легитимира пред американския президент Доналд Тръмп, както и че кабинетът правел пореден опит да покаже, че Радев е изпаднал в международна изолация.