Утре започват консултациите при президента Румен Радев с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Това обяви държавният глава, който днес участва в конференция, посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека.

"Каня утре първата по численост парламентарна група, но отсега искам да заявя, че няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите", обясни Радев.

По думите му парламентът има да свърши много работа.

"Аз очаквам съответно партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато, помните, въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Един месец не успяха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и самата негова дейност", коментира президентът.

Според него е особено важно да се направи всичко възможно да се създаде необходимата среда в парламента, така че да се разгледа внимателно Закона за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети и които са важни за постигане на икономическа и социална стабилност.

Да журналистически въпрос дали е оптимист за съставяне на кабинет, държавният глава отбеляза, че ще може да отговори едва когато преминат консултациите с парламентарните групи - при връчването на първия мандат.

"Зависи изцяло около какви принципи и приоритети ще се обединят партиите за взаимодействие вътре в рамките на парламента и парламентарните механизми, така че да може да работи кабинет на малцинството", заяви Радев по темата за правителство на малцинството и добави:

"Знаете, че това в България е изключително трудно".

По думите му машинното гласуване е изиграло съществена роля за премахването на недействителните бюлетини, на сгрешените и поправяните многократно протоколи, а също така и за ограничаването на корпоративния и купения вот.

"Ако народните представители предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим", каза още държавният глава и посочи, че ако хартиените бюлетини се върнат, означава и драстично увеличаване на недействителния вот и отново връщане на сагата с многократно поправяните изборни книжа и протоколи.

По темата за изпращането на оръжие в Украйна Румен Радев е категоричен, че всички тези решения увеличават риска от въвличането на България във войната.

"Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и някога изобщо тези хора ще рискуват живота си за България", попита риторично президентът.

"Вярвате ли го? Аз не го вярвам. И затова призовавам още веднъж към разум и към отговорност. Още повече, че отнемането на въоръжение в момента от състава на българската армия, без да е попълнено с нови образци военна техника, което е един много дълъг процес - тоест това ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за един дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност. Не само на север от нас, а и на Балканите. И това изобщо увеличава рисковете за нашата сигурност. И първостепенна задача на българския парламент е най-сетне сериозно да се заеме с модернизацията на българската армия", подчерта Радев.