Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти и 13 кадети от 145-и випуск "Васил Левски" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски".

Тържественият ритуал се състоя пред сградата на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Сред гостите бяха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предава БТА.

За първенец на Випуск - 2023 на НВУ "Васил Левски" бе удостоен курсант-старшина Богдан Венциславов Кенаров от специализация "Разузнаване". Той получи юбилеен медал "Васил Левски" от името на министъра на отбраната и академичната награда "Полковник Борис Дрангов" от НВУ "Васил Левски".

Президентът Румен Радев и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй и връчи пагоните, дипломите и наградата на първенеца на випуска. Той приветства всички присъстващи с думите: "Провеждането на днешния тържествен акт именно тук, в старопрестолния град, напомня за уроците на хилядолетната ни история".

Бушуващата война ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и отговорно, че значимостта на вашето призвание ще расте непрекъснато, заяви Радев в словото си към випускниците.

"Днес вие се посвещавате на най-важната мисия - сигурността и суверенитета на родината. Вярвам, че осъзнавате всички предизвикателства пред тази ваша важна мисия в един все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи, каза президентът Румен Радев.

Снимка: БТА

"Ще растат и нашите очаквания към вас да се изграждате и утвърждавате като високо подготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Да внедрявате на въоръжение новите бойни системи, които заслужават нашите сухопътни войски, да повишавате съвместимостта с нашите съюзници, да изграждате модерни, отбранителни способности за надеждна защита на родината. Аз вярвам, че вие ще се справите", каза държавният глава.

Провеждането на днешния тържествен акт именно тук, в старопрестолния град, ни напомня за уроците на нашата хилядолетна история, че държавата ни е била силна, когато и армията ни е била силна, когато спойката между народ и армия е устоявала във всякакви изпитания, каза Румен Радев.

Снимка: БТА

"Искам да изразя признателност към вас за усилията и всеотдайността, за да стигнете днес до този тържествен ден. Държавният глава пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност по трудния командирски и житейски път. Помнете, че за българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало един най-висш идеал - България, и една най-голяма ценност - свободата и добруването на българския народ", каза президентът Радев.

Снимка: БТА

"През годините на обучение усвоихте нови знания и сега с гордост стоите в този строй. Убеден съм, че с трепет и вълнение очаквате да прекрачите прага на военните формирования - направете го с гордо вдигната глава", каза от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към випускниците.

Утрешните командири, преди встъпването си в редовете на въоръжените сили, получават своето вдъхновение от славните традиции на своите предшественици, от героите и светините на нацията, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Считам за много знаменателен факта, че обреклите се да служат на отечеството военни лидери днес вземат своето духовно причастие именно от Васил Левски - най-големият и значим национален герой на България и истински пример за това как човек не бива да се отказва от идеите си, допълни той.

Снимка: БТА

Кметът Даниел Панов поздрави младите хора, завършили висшето си и професионално военно образование във Велико Търново. Приветствени думи отправи и ректорът на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Иван Георгиев Маламов. Митрополит Гавраил прочете молитва.

Тази година 136 випускници получиха дипломи. Курсантите, обучавали се в трите факултета на университета, са 103-ма, 13 от тях получиха грамота за първенец на военна специализация, а 14 - грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение.

Десет са випускниците военнослужещи в задочна форма на обучение, които получиха лейтенантски пагони. Кадетите, които получиха своите свидетелства за обучение в Професионалния сержантски колеж, са 13.

Снимка: БТА

Общо 13 са отличените с грамоти лейтенанти сред випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и първенства. За спортист на випуска бяха удостоени лейтенант Николай Георгиев Шинлаков и лейтенант Деси Валентинова Бельова.