"Президентът Румен Радев отказва да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния", каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по БНТ. Според нея причината за това е политическа и тя вече търси алтернативно предложение, тъй като смята, че Радев няма да промени позицията си. 

"Груба грешка от негова страна. Няма държава във света, в която да бъде предложен бивш външен министър и да не счита това за чест. Т.е. аз считам, че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов", каза Захариева. Тя вече е удължила командировката на сегашния посланик на България в Букурещ.

Външният ни министър се възмути, че е станало естествено да не се случват ротациите на дипломати - от юли досега Радев показал, че не желае да одобри Митов. Захариева призна, че ще направи друго предложение, защото такава е процедурата. Външният министър не пожела да коментира защо президентът Радев не желае министър Митов да бъде посланик в Румъния.

Тя разкри още, че посланичеството на Ангел Чолаков в Париж е съгласувано без проблем с президента Радев. "Посланик Чолаков, който е в Париж, е много успешен. Преди 8 години е бил съветник на премиера Борисов, това излезе навсякъде в медиите, но фактът, че пореден секретар на президента е предложен от мен за посланик в Париж, някак се пропуска. Той до преди една или две седмици беше секретар на президента", каза Захариева.