Президентът Румен Радев отговори на нападките на депутатите по повод дарението на заплатата си за борбата с коронавируса у нас, заявявайки, че вече е дарил своето възнаграждение още през март.

Държавният глава е на посещение в "Пирогов", откъдето каза, че вече е направил това, което народните представители са решили едва снощи за своите собствени заплати.

"За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати", каза президентът пред журналисти.

Радев посочва още, че личните му средства са отишли в подкрепа на възрастните хора в община Видин.

Вчера депутатът от НФСБ Валентин Касабов, заяви от парламентарната трибуна: "Моят апел е към президента на държавата да подкрепи това предложение и самият той, заедно с вицепрезидента и екипа му, да се присъединят в тази ситуация към нас и да си дарят заплатите през следващите месеци, докато трае тази криза. Времето е чумаво и трябва да бъдем заедно. Кой, ако не президентът, трябва да покаже тази мъжественост, зрялост и отговорност".

Той отново призова правителство да вземе бързи мерки, които според него вече дори закъснявали, за да не се допусне да има хора, които мизерстват.

"Да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата", предупреди той.

Още в началото на кризата ясно заявих, че редом със здравните мерки, трябват убедителни, навременни и солидни мерки за борба със социално-икономическата криза, която, ако няма адекватна реакция, ще прерасне в социално-икономическа катастрофа. "Има вече прохождане за част от тези мерки, но все още сме далече от желаното", допълни той.

Запитан какво прави съпругата му Десислава Радева в момента на криза, президентът обяви, че до момента тя е дарила 10 хиляди лева за храна на възрастни хора и има инициатива за това. "Тя има своите инициативи, разгръща ги. Но да ви кажа нещо за дарителството - когато моята съпруга обикаляше трънските села, откъснати по време на Коледа, да носи храна и подаръци за възрастните хора, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство само, когато е модерно и ще те дадат камерите. Дарителството е дълбоко осъзнат личен акт. Не само да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях чисто човешки, това също е акт на дарителство", обясни Радев.

Днес на "Дондуков" 2 се очаква да постъпят промените в закона за извънредното положение, които депутатите гласуваха до късно снощи. Когато ги разгледам, ще взема отношение, отказа коментари по тях президентът.

Президентът призова по Великден хората да продължават с дисциплината и да изпълняват стриктно указанията, които се дават от властите.

Трябва да има ясно управление на кризата и там, където са предприети някакви мерки, трябва да се спазват, категоричен бе той. Но аз много ясно заявих - не можем до безкрай, докато има вирус в България, сега говорих с проф. Балтов и други специалисти - вирус ще има и след 13 май. Ние пак ли ще стоим в това положение, попита държавният глава. И призова да се мисли за ясна стратегия как управляемо, безопасно и възможно по-бързо ще излизаме от това състояние.

Имам свои идеи, предлагам досега, част от моите предложения се изпълняват, част не. Но властите вървят по моите стъпки, които аз казвам да се направят, каза Радев. И даде за пример Австрия, Германия, Дания, Норвегия. Ще дойдем на положението, което аз призовах.

Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото състояние на нацията. "Хората, които вземат тези решения, са сити хора. Но много българи има вече, които гладуват. Затова казвам - не чакайте момента, в който гладът ще победи страха. Тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми", обясни той. И предупреди, че трябва да се вземат мерки да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата.

Премиерът да се запознае със законите и конституцията и да види къде президентът може да налага вето. Не може на решение на Народното събрание, така Радев коментира заканата на Бойко Борисов от миналата седмица, че ако президентът наложи вето на удължаването на извънредното положение, той ще изкара ГЕРБ от парламента. "Гьоте е казал: Няма нищо по-страшно от активната глупост", коментира Радев.

В момента в болница "Пирогов" се лекуват 31 души с коронавирус, от които 6 са в интензивно отделение. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов след посещението на президента Румен Радев в лечебното заведение.

Балтов посочи, че в реанимацията на "Пирогов" има 24 готови апарата да поемат тежки случаи, в момента там има 6 настанени, другите 25 болни са в средно или тежко състояние, с необходимост от кислородна терапия и те се лекуват в отделена клиника, която е само за коронавирус.

На въпрос дали има нещо, с което държавата може да помогне на "Пирогов" в момента, Асен Балтов каза, че държавата е направила каквото трябва и допълни, че не може да се иска нищо по време на криза от държавата. Всеки в момента е важно да направи, каквото се иска от него, за да оцелеем и да вървим напред, каза още Балтов. Той посочи, че е важно да се мисли и за психическото здраве на хората и изрази надежда те да осъзнаят, че Цветница и Великденските празници са най-важният период когато трябва да се спазва карантина задължително. Асен Балтов каза още, че се обмисля, след Великденските празници да се направи общо тестуване с бързи тестове на целия персонал на "Пирогов", за да се види дали има някакъв изграден, придобит имунитет и да има реална картина какво се е случило след месец с реална битка с коронавируса.

Асен Балтов коментира още в отговор на въпрос, че в "Пирогов" всички имат необходимите защитни и предпазни средства и ако другите болници са взели мерките, които са взети в "Пирогов" от самото начало, няма нужда от притеснение.