Президентът Джо Байдън днес посочи г-жа Мерилин Малерба за ковчежник на САЩ, предаде ДПА.

Малерба, която е вожд на племето мохеган, ще бъде първият представител на коренното население на Америка на този пост, уточнява БТА.

Ковчежникът на САЩ упражнява пряк надзор на монетния двор, монетното бюро, Форт Нокс и е ключова връзка с Управлението за федерален резерв.

Малерба ще служи и като старши съветник на финансовия министър по въпросите на общинското развитие и обществената ангажираност. Тя е пожизнено избран вожд на племето, посочен от племенния съвет на старейшините. Преди това е била председател на племенния съвет на мохеганите и е служила в племенното управление като изпълнителен директор по здравеопазване и човешки услуги. Има дълга кариера като медицинска сестра, била е директор по кардиология и пулмонарни услуги в болница "Лоурънс енд мемориъл".

В момента Малерба е и член на седемчленен комитет, който съветва министъра на финансите по въпроси като данъчното облагане на индианските общности, обучение на агентите на данъчната служба, както и по разпоредби за oбучение и техническа помощ за финансовите служители от коренното население. Тя заема още редица длъжности в структури, чиято дейност е насочена към индианските общности.