За 2023 г. България е приела от Австрия 113 души, търсещи международна закрила, съгласно Регламента Дъблин. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, откъдето предоставиха данни за заявените и осъществени входящи трансфери от Австрия към България за настоящата година.

По Регламента Дъблин търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им се предостави защита и тяхната молба следва да бъде обработена от единствено отговорната държава членка.

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство, съобщи МС след единодушно гласуване на  Съвета на Европейския съюз късно вечерта в събота, 30 декември 2023 г. По-рано същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България, припомниха от правителствената пресслужба.

"Във връзка с получени медийни запитвания за прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна, МС представи данни от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет.

  • Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са 193, като реално осъществените от тях са 113.
  • Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България за 2023 г. са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между двете страни.
  • Прехвърлените през годината лица по националности са: 24-ма от Афганистан, един без гражданство, един от Иран, 17 от Мароко, 69 от Сирия и един от Турция.

"Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство", се казва в съобщението от 30 декември на правителството.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.