"Някой умишлено иска да сваля правителството", това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за изтеклите данни от прокуратурата след кибератаката срещу НАП, цитиран от "Фокус".

На въпроса кой се опитва да атакува кабинета, той отговори:

"Те дори си го разказаха...".

Министър-председателят явно имаше предвид изречението "Правителството трябва да си замине с всички... С всички!", което според държавното обвинение е казал в разговор търговският директор на фирма "ТАД груп" Георги Янков. Това стана ясно вчера, след като бяха публикувани част от доказателсттвата по разследването срещу него, собственика на фирмата и компютърния специалист Кристиян Бойков за кибертероризъм. Според прокурорите те са целяли дестабилизация в държавата.

"Понеже във всички сфери се развиваме добре, вие питате как действа прокуратурата. Тя е независима власт и аз нямам общо с нея", добави Борисов и насочи отговора си към избора на нов главен прокурор:

"Г-жа Нинова каза, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат за прокурор. Що за глупост? Представете си, че чрез министъра на правосъдието бях издигнал втори такъв кандидат. Какво хипотетично би станало, ако бях посочил Емил Радев. Ако го изберат, изведнъж на другия ден се оказва, че депутат от ГЕРБ е главен прокурор на републиката. Затова прокурорите избират прокурори, съдиите - съдии, аз можех да се намеся само чрез министъра на правосъдието, който да предложи на ВСС. Считам, че това трябва да отпадне, защото не трябва никоя партия и правителство да се месят в независимата съдебна власт. Какво е това политически партии да си предлагат прокурори, аз не предлагам никой".

По темата за фирма "Артекс", строителството на чийто небостъргач "Златен век" беше разрешено от съда след принудително спиране от строителния надзор, той заяви, че няма нищо общо с поправката, която се смята, че е била в полза на строителната компания.

"Ние не сме я правили, аз, нито правителството. Защото сме убедени, че само частният бизнес, инициативата, днес всичките тези хора, и от техния труд и конкуренция, може държавата да върви напред. При социализма знаем какво беше - колко пъти са яли луканка на година, ако не си направят", каза още той, цитиран от bTV. 

Междувременно от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) заявиха, че ще обжалват решението на Софийския административен съд за "Златен век" пред Върховния административен съд в най-кратък срок.