Премиерът акад. Николай Денков свиква заседание на Националния контратерористичен център днес в 18 часа в Министерския съвет. Причината е нападението на движението "Хамас" над Израел, съобщават от правителствената пресслужба. След заседанието се очаква изявление пред медиите.

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Той извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.

Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военно разузнаване" и служба "Военна полиция" към Министерството на отбраната.

"Категорично осъждам терористичните атаки на "Хамас" над Израел и насилието над невинните израелски граждани. Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми", заяви вчера в премиера Николай Денков, разпространена след нападението на "Хамас" над Израел.

Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел от самото си създаване през 1987 г. - в началото на Първата палестинска интифада. Конфликтът тепърва се разгаря, като израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани снощи да унищожи радикалната групировка, която взе властта в ивицата Газа през 2007 г.

Стотици убити израелци, палестински бойци, сеещи смърт в израелски градове, кадри на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо, до вчера.