България ще може да получи цялото количество азерски газ, преди сделката с Гърция да е приключена на 1 юли. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков, който е на изслушване от депутатите в НС.

"Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли", съобщи министър-председателят.

"За пореден път правителството показва, че опозицията произвежда лъжи, а коалицията работи за интересите на хората", заяви Настимир Ананиев от ПП.

Попитан от Жечо Станков от ГЕРБ за цената на доставките на втечнен газ от САЩ, Петков отговори следното:

"Цената е много по-ниска от тази, която купувахме от "Газпром". Доставките ще идват директно от САЩ с американска фирма. Мога да ви уверя, че двата кораба с гориво ще бъдат доставени и вкарани в енергийната ни система на цена по-ниска от тази на "Газпром".

"По времето на управлението на ГЕРБ са се обявявали цените, искаме прозрачност, защото вече 13 дни не е ясно на каква цена се купува газът. Това, че сте отишли в Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 ст. по-евтин, не означава, че сте договорили евтина риба. Не сравнявате правилните диапазони, не смятате доставките. Няма как да е по-ниска цената за България - ще е по-висока реално", отвърна Станков, обвинявайки премиера, че не обявява коя фирма ще прави доставките и какви ще са цените на газа.

"Признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция, но това, което искам да ви уверя, че всъщност през цялото време се опитваше да ни се каже, че няма диверсификация, но през тези години това не е било, защото не е можело, а защото не е имало желание. Сега, когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка", коментира Кирил Петков.

Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме азерския газ.

На въпрос на "Възраждане" във връзка с предложената от ЕК поетапна забрана за руския петрол, премиерът каза, че в този момент от ЕК разбират, че България не е в позиция да диверсифицира и биха сложили България в списъка на страните с възможност да продължат вноса на петрол поради факта, че нашата рафинерия наистина е зависима в този момент от доставките на руски петрол. Ние сме в постоянна връзка с рафинерията на "Лукойл" и те ни уверяват, че имат план и няма да останем без гориво, но не искаме да влизаме в този сценарий, каза още премиерът.

Премиерът Кирил Петков каза още, че законът "Магнитски е най-мащабно прилаган в България. "Когато се срещнах с US Treasury, те споделиха, че "Магнитски", като прилагане в чужда държава, е най-мащабният в България до този момент. Разбира се, един от тримата човека по "Магнитски" е Делян Пеевски. В US Treasury казаха специално името на г-н Делян Пеевски, който е в този лист", заяви министър-председателят Кирил Петков по време на блицконтрола в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Станислав Анастасов. Анастасов попита как министър-председателят е стигнал до умозаключението, че ДПС и Делян Пеевски може да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток.

Това, което стана ясно на всички партньори от Европейския съюз и НАТО, че един от основните инструменти на руската външна политика, и по-точно на политиката на режима на Путин, е използването на корупция. През корупция този режим успява да влияе на чужди държави, на чужди правителства и голяма част от тази корупция минава през енергийни проекти, посочи Кирил Петков.

Когато една страна реши да строи, да го кажа по друг начин, "Руски поток" през територията на България, без да има шанс дори най-бедната част на България - Северозападна България, да черпи от този газ, и похарчи три милиарда от нашите пари, тогава явно има някаква друга причина", коментира Петков. Той констатира, че това е видно и от рейнджроувъра паркиран в гаража на колеги на народни представители от ГЕРБ.

За съжаление на всички вас, които са били част от тази корупционно мотивирана схема, всички наши партньори виждат това и обявят много ясно, че този тип проекти са стандартен метод за влияние в чужди държави. Така че това беше част от нашия разговор във Вашингтон и разговори в Брюксел, каза още премиерът.

Станислав Атанасов коментира, че е интересно как се е срещнал с US Treasury, без нито един човек, без нито едно име, без нито едно доказателство, без нито един факт. Вече малко умело започнахте да избягвате имената, каза депутатът.