"За част от реформите Делян Пеевски е необходим. Говорим за промените в Конституцията, за някои от регулаторите. Една от причините той да е необходим е, че други партии, които можеха да се включат в този процес, се дистанцираха напълно - имам предвид и БСП, и "Има такъв народ", коментира премиерът Николай Денков в интервю за Euractiv България.

"Това, което е важно за нас, е кой подкрепя правителството, за да реализира програмата си и законовите промени. Те дават резултати - ЕК премахна механизма за наблюдение, първи сме в света по напредък в областта на върховенството на правото. Това показва, че резултатите от тези усилия са видими на международно ниво. За мен е много важно да завършим тези процеси, така че и българските граждани да ги усетят още следващата година. Това е целта в края на краищата - да видят, че правосъдната система работи", допълни премиерът.

Той обясни, че в един момент се оказало, че ДПС няма алтернатива: "Ако искате да направите промените (в Конституцията), трябва да участва и ДПС. Няма нужда от висша математика, това е проста аритметика".

В отговор на въпроса какво е влиянието на Пеевски в българската политика, Денков отговори: "По отношение на останалите решения за нас е важно мнозинството, а вече доколко има влияние между Пеевски, а и Борисов, това е въпрос, който трябва да зададете на тях. Защото е очевидно през последните седмици, че те се появяват заедно, че работят в синхрон, даже нападките спрямо мен вече са в синхрон. Така че тези въпроси какво е влиянието и защо е такова, трябва да зададете на тях", каза премиерът.

Запитан от изданието как България оценява шансовете си за Шенген в контекста на твърдия тон на Румъния и австрийската неотстъпчивост, както и настроената неособено позитивно на този етап Нидерландия, Денков отвръща: "По отношение на Нидерландия планът е следният. Ние изпратихме писмо към Европейската комисия (EК), в което обясняваме какви са промените в законодателството, свързани с борбата с корупцията и с осигуряване на по-голяма независимост на правосъдната система. Обяснихме също, че през декември предстои финалният етап за тази година - приемане на промените в Конституцията. На базата на това писмо се очаква ЕК да информира държавите членки за напредъка на България за този период. След това ще поканим отново мисия на ЕК - надяваме се, с участието на Австрия и Нидерландия. Това, което зависи от нас, го правим... Нидерландия е казала, че ще оценява България според това, което види като изпълнение на препоръките в доклада за върховенството на закона.

С Австрия дискусията е много различна. Както вече стана ясно, техният приоритет е миграцията. Много ясно беше казано от канцлера (Карл Нехамер, б.а.), че няма проблем с България и Румъния. Проблемът на Австрия е, че границите ѝ са контролирани от съседните държави заради мигрантския натиск. Така че неговото несъгласие не е с приемането на България и Румъния, а с начина, по който функционира, или по-точно не функционира Шенген. Той иска реформа на Шенген, преди зоната без граничен контрол да бъде разширявана".

Той е против да втвърдим тона, както направи Румъния, а "да използваме всички средства на дипломацията", за да не се постигне обратен ефект. 

Тази седмица една от темите на заседанието на Европейския съвет е миграцията и тези въпроси ще бъдат поставени на общо обсъждане. Все още имам сериозна надежда, че аргументите ще бъдат чути и Австрия, в края на краищата, ще промени своето мнение", добави ротационният премиер.

Запитан какви са ни шансовете да влезем през декември в процентно изражение, Денков отвръща: "Не искам да говоря с проценти, но шансовете да има положително развитие са значително над нулата, както ги представят медиите.

На питането възможна ли е криза в региона заради планирания отказ от дерогация на руските горива от "Лукойл Нефтохим", премиерът коментира: "Да, криза за региона, криза на пазара на горива. Да, пазарът е отворен, може би след време ще може се възстанови през внос, може би след време ще се възобнови и работата на рафинерията, но никой не е правил това упражнение, за да знае колко струва и колко време ще отнеме. Оттам, с цялата политическа и икономическа нестабилност - защото това е проблем за хората, цените могат да се вдигнат значително. Проблем е и за бизнеса. Имаме нужда от авиационно гориво например за самолетите. Всеки, който подценява тези рискове, си играе с огъня".

По думите на Николай Денков, разчетът за сроковете за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е между 2033-2035 г. "Там има направена ОВОС, има площадка, има план-график по години и в този период ще бъде завършен. Осми блок има нужда от ОВОС. Има място за него на същата площадка, така че стартираме сега процедурата за ОВОС. Идеята е 2-3 години след Седми блок да бъде построен и Осми, защото двата са много по-ефективни в тандем (с обща мощност от 2300 MW, б.а.) - и като строителство по-евтино ще излезе, и като управление след това- - с едни и същи специалисти, и като резервни части. Предвидено е двата реактора да бъдат еднотипни, на една и съща площадка. Не бих искал да казвам цена, тя зависи от точната оценка. Но това, което министърът на енергетиката каза ясно, е, че цената ще е значително по-ниска от споменатата от различни недоброжелатели на проекта". 

Според него това са базовите мощности, които да заменят предвидените за постепенно затваряне въглищни тецове. "Известно време те ще могат да работят успоредно с 5-ти и 6-ти блок, но тези два нови реактора имат една особеност, която ги прави уникални в света. Могат да си променят в значителен диапазон мощността сравнително бързо. Това е много важно, когато трябва да бъдат компенсирани ВЕИ. Мощността на всеки от новите блокове е 1150 MW и може да се намалява до към 700 мегавата", допълва Денков.