"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В рамките на разговора премиерът Борисов е посочил, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и "македонско малцинство" в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. "Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса - и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса", е добавил министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов е отбелязал, че още от днешната среща трябва да започнат разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички. "Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес", е бил категоричен българският премиер.

Снимка: Министерски съвет

"Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има", е казал още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. "Няма да ни разбере и светът", е добавил в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

Преди месец на специален брифинг външният министър на Северна Македония коментира, че съвместната комисия по историческите въпроси ще продължи работата си "извън оковите на политиката", на базата на автентични исторически данни, и ще намери начини за интерпретиране на различните гледни точки за историята.

През последния месец работата на комисията отново се объсжда от представители на двете страни, а в Европейския съюз призоваха България и Северна Македония да изгладят спорните теми.

България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако двустранната историческа комисия не постигне съгласие. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за македонската ТВ24 също миналия месец.