Надявам се, че конфликт Украйна - Русия няма да има. Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки. Това заяви в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков.Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

Премиерът съобщи, че е провел разговор с енергийния министър за това какви са възможностите. Хубаво е, че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той.

"Ако конфликтът излезе извън контрол под някаква форма, ние можем да имаме рискове с газовите доставки - това е не само за нас, но и за цяла Европа. Вече говорихме с енергийния министър - какви са алтернативите и какво друго може да се направи, така че да сме сигурни, че енергийната ни сигурност е запазена", коментира Петков.

"Аз лично се надявам, че няма да се стигне чак дотам. Мисля, че много хора в момента работят сериозно в дипломатически план да се стигне до деескалация. Това е моята информация до този момент и се надявам, че част от тази реторика, на която бяхме свидетели днес, е повече реторика, отколкото реална опасност за наистина случващ се конфликт", коментира той.

Отивам обратно в МС за видя дали мога да проведа среща с министъра на отбраната. Проведохме няколко разговора по телефона. България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация, подчерта Петков.

В пленарна зала премиерът заяви по време на парламентарния контрол  в отговор на въпрос относно позицията на България в рамките на колективната система за сигурност и отбраната на НАТО и Европейския съюз: "Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна". 

Премиерът изтъкна, че България последователно изразява подкрепа за усилието на намирането на мирен изход от кризата с Украйна при зачитането на принципите на суверенитет, единство и териториална цялост на страната в рамките на международно признатите граници. Премиерът каза, че всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще и външнополитическата си ориентация. По думите на Петков този принцип лежи в основата на международното право.

Считаме за контрапродуктивно в този етап ескалирането на военни мерки на източния фланг на НАТО преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за деескалация на напрежението, посочи премиерът. Едновременно с това заявяваме, че България ще бъде конструктивен член на НАТО и на ЕС и ще бъдем предвидим партньор, каза Кирил Петков. По думите му страната ни се фокусира върху дипломатическите средства като основен механизъм да се предотврати напрежението, което вече нараства с огромна скорост.

Пред журналистите в кулоарите той съобщи още, че на 25 януари ще има работна среща с Република Северна Македония.

Следващата среща не е след 3-6 месеца, а е следващия понеделник вечер - това ме радва. Искам от моите министри да имат ясни планове. Това, което сме загубили като 30 години да го обърнем в конструктивна посока. За всички конспиративни теории - ако повече българи може да отидат в РСМ, много от митовете ще изчезнат. Имаме възможност да работим заедно. Имаме огромен потенциал. Важно е правата на българите в РСМ да бъдат защитени. Разбирайки колко е важно добросъседството, аз мисля че имаме само възможност за растеж. Димитър Ковачевски има поглед върху ситуацията, коментира още Кирил Петков.

На въпрос защо не е отишъл на гроба на Гоце Делчев при визитата си в Скопие, Кирил Петков каза, че е бил само за по-малко от осем часа в Република Северна Македония. Първите осем часа беше много по-важно да сложим точната рамка на нашия диалог, допълни той.