Със заповед на служебния министър-председателя Стефан Янев са назначени двама заместник-министри на външните работи и заместник-министър на туризма, съобщиха от правителствения пресцентър.

Тодор Чуров и Василий Такев стават заместници на министър Светлан Стоев в Министерството на външните работи, където досега екипът беше недоокомплектован.

Чуров е дългогодишен дипломат от кариерата, няколко пъти е заемал длъжността заместник-министър на външните работи. Бил е заместник-ръководител на посолството ни във Вашингтон, посланик на България в Кувейт, постоянен представител и ръководител на Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел, а от 2016 г. до 2021 г. е посланик на България в Румъния.

Такев също е дългогодишен дипломат от кариерата. Бил е посланик на България в Аржентина, Руската федерация, Испания, Полша, Португалия. Бил е заместник-министър на външните работи и постоянен секретар на МВнР. В момента е генерален директор "Двустранни отношения" и "Европейски въпроси" в МВнР.

Ирена Георгиева пък е назначена на длъжността заместник-министър на туризма, на която е била и в периода февруари 2015 г.-май 2021 г. Тя има дългогодишен експерт от сектора.

Професионалният опит на Георгиева е изцяло свързан с туризма. Има над 25-годишен управленски опит в тази сфера като ръководител на туристически агенции. Защитила е и редица сертификати с такъв профил. От 2006 г. е член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), а от 2009 г. до 2013 г. е председател на АБТТА. След това отново е член на управителния орган на асоциацията до назначаването й за заместник-министър на туризма през февруари 2015 г.

Георгиева е и признат международен специалист в туризма. Била е член на Борда на директорите на ЕСТАА (The European Travel Agents" and Tour Operators" Associations), като е заемала позициите директор и заместник-директор в организацията, а от 2010 до 2012 г. е била и неин президент.