Още вчера Светият синод излезе с позиция, в която се обяви категорично против приемането на конвенцията, защото противоречи на традиционните ценности на българина и създава основа за морален разпад. Днес обаче отец Дионисий, който оглавява отдел "Богослужебен", стигна още по-далеч.

"Първото, Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата”, заяви той пред Нова телевизия по повод твърдата позиция на правосъдния и външния министър.

Без да назове поименно Бойко Борисов, Дионисий атакува и лично него:

"Ако БПЦ получава пари за храмове от един министър-председател, който в храм, в "Свети Стефан" в Истанбул, подарява евангелие, как същият този човек може после да влезе в храм, след като една такава истанбулска работа ще приеме, а в самия Истанбул тя е крайно неприемлива...".

По думите му Светият синод да действа дори по-остро, освен да призовава парламента да не приема конвенцията.

„Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с Конституцията, с международни договори, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита”, каза още отец Дионисий.

Малко по-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта в Софийския университет, на която бяха поканени депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти, както и представители на Църквата.

"Истанбулската конвенция води до духовна смърт. Това е диктатура на природата. Отричате основната библейска истина: "И сътвори Бог човек по свое подобие"!, заяви митрополит Киприан от името на Светия синод от катедрата на Голямата аула на Ректората по време на обсъждането.

По думите му конвенцията е средство за насаждане на чужда нам система и нов превод няма да промени нищо, защото с gender в оригинала се преследвали цели, различни от насилието.

След изказването му част от залата освирка владиката, а той се прекръсти и напусна заедно с всички останали представители на Светя Синод, съобщи "24 часа".

Междувременно около парламента се проведоха два протеста - за и против конвенцията.

Снощи на сградата на Народното събрание бяха прожектирани имената на 23 жени, убити от свои близки, в защита на конвенцията, чиято цел е да се бори срещу домашното насилие.