На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, общо 702 000 деца ще са учениците от първи до 12-и клас. Над 57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път. Това съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

"Наближава един от най-светлите празници за всяко дете, за всеки родител, за всеки учител - Първият учебен ден. Разбира се, заедно с празника идват и естествените тревоги, така че в следващите дни, седмици това ще бъде основна тема и на обществото, и на правителството", заяви в началото на изявлението си Денков.

Общо 702 000 са учениците от първи до дванадесети клас. За тях ще се грижат 70 520 учители. В 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в две български държавни училища, посочи той.

Той подчерта, че с приемането на бюджета за 2023 г. са били увеличени заплатите на учителите и педагогическия персонал с 15%.

"За тази цел бяха осигурени допълнително 524 милиона лева от бюджета на образователната система", припомни премиерът.

По думите му през лятото са били извършени ремонти в 747 училища, в 507 са приключени, а в 240 се довършват, като на 15 септември ще бъдат също завършени.

"В 63 училища ще има още ремонти, но те ще бъдат организирани така, че да не попречат на тържествата и на учебния процес", увери Николай Денков.

Заедно с Министерството на електронното управление, Министерството на образованието работи усилено по продължаване на дигитализацията на учебния процес. Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден, добави още министър-председателят.

И припомни за медицинските бележки, които вече ще бъдат само електронни, за да се избегне тяхното фалшифициране, както и за нововъведените допълнителни дати за повторно явяване на националното външно оценяване или зрелостен изпит.

Социалното министерство също така ще отпусне еднократна помощ от 300 лв. за всички ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас - общо близо 166 000 деца, заяви акад. Денков.

"Разделени са на 2 - едните ще се получат в началото на първия срок, втората половина - в началото на втория", обясни още премиерът и добави, че ще има акция за детската пътна безопасност, ще бъдат проверени и училищните автобуси.

"Извършват се проверки и на детското и училищното хранене", подчерта Денков.

От своя страна министърът на образованието Галин Цоков до края на септември ще продължи обсъждането по отношение на промените в учебните програми.

Искаме много добре да обсъдим всички предложени промени, тъй като става въпрос за предложения на експертни групи, които две години са работили върху тях, посочи министърът.

Според него трябва много добре да се прецени какви са възможностите за отпадане на определен фактологически материал.

Много внимателно се отнасяме към промените в учебните програми, отбеляза Цоков.

Попитан какво е предприето, за да бъдат избегнати ситуациите с евакуиране на училища заради фалшиви сигнали за бомби, той отбеляза, че е работено за подобряването на киберсигурността в учебните заведения.