Пребитият македонец с българско самосъзнание в Струга Бекир Кадриески тръгва за България. Той ще бъде прегледан във ВМА. Лично ген. Мутафчийски е уведомен за случая, предаде БТА.

45-годишният мъж, който е бил нападнат от общо петима мъже, е с главоболие и кръвоизлив. Вчера от вътрешното министерство на РСМ обявиха, че има задържан за случая.

Бекир Кадриески твърди, че се страхува за живота си и не вярва в правосъдието в РСМ. Състоянието му се подобрява, но иска да получи допълнителна медицинска грижа в София.

На 14 юни на обяд председателят на Сдружението на българите "Шемето" в Струга беше нападнат от неизвестни лица на публично място в града и наричан "мръсен българин".

Нападателят е задържан и предстои да му бъде повдигнато обвинение, обявиха вчера от вътрешното министерство на РСМ, които определиха случая като "нарушаване на обществения ред" с кавга и викове. Самият Кадриески казва, че няма близки отношения с нападателят, докато задържаният твърди, че двамата имали сметки за уреждане от по-рано. В Струга е другият съпредседател на дружествотo - българинът Живко Чакръкчиев. "Никога не сме имали такъв проблем, защото нашата организация се занимава с културни дейности", казва той.

"Предприети са незабавни мерки във връзка със случая с нападнатия и пребит съпредседател на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески в град Струга", коментира по-рано днес вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

"Изискахме да разполагаме с цялата информация. Това в момента тече. Освен това имаше вчера среща между представител на Външно министерство и посланика на Северна Македония, където много ясно отново беше изразена загриженост за това, че очакваме от северномакедонските власти да направят своето разследване. Разбира се, изразяваме загриженост във връзка с езика на омразата, който за нас е недопустим и неприемлив. И използвахме случая да отправим своето послание всички такъв тип подобен инциденти, в които България очаква да има резултат, да бъдат направени от страна на Северна Македония", каза Габриел.