Правната комисия в парламента отказа да гледа извънредно законопроекта на "БСП за България" за промени в Наказателния кодекс във връзка с "каналджийството". "За" гласуваха 8 от членовете на Комисията, трима бяха "против", а шестима се "въздържаха".

По-рано днес от БСП настояха в декларация от парламентарната трибуна правната комисия да промени дневния си ред и да разгледа днес поправките, внесени от левицата, в Наказателния кодекс за завишаване на наказанията за т.нар. каналджии. И днес сме свидетели на гонка между полиция и мигранти, в последните дни живеем като в гангстерски филм - гонки, стрелби, коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) каза, че ще предложи внесените промени. Това се случи, но народните представители решиха да отхвърлят предложението.

На 21 ноември законопроектът е изпратен за становище до Министерството на правосъдието, откъдето посочиха, че в съответния срок ще изготвят своя отговор.

Днес вътрешният министър Иван Демерджиев изпрати писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание, в което се съдържа проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му по чл. 279 - 281, която се отнася до трафика на нелегални мигранти, стана известно на брифинг в Министерски съвет.