Единодушно правната комисия в Народното събрание подкрепи ветото на президента, което той наложи вчера върху два текста от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 19 от членовете гласуваха "за".

Президентът върна текстовете за таван на цените на храните, което би довело до спекула, и разпространението на невярна информация за развитието на коронавируса, за което се предвижда затвор.

След като още вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи отново предложението на БСП за замразяване на цените, както направиха на първо четене, днес, без спорове, само за 20-на минути, депутатите от комисията от всички партии се обединиха.

"Ветото на президента е шанс да погледнем отново спорни текстове. То компенсира бързина, която невинаги води до правно качество. Ние критикувахме текста в Наказателния кодекс с часова. Затова ние подкрепяме ветото по отношение с НК. И за текста за спекулата ще подкрепим ветото на президента. Скоро ще внесем нови текстове", каза Крус Зарков от левицата и призова гражданите да внимават с цените по магазините.

Красимир Ципов от ГЕРБ отново изтъкна, че тестът срещу спекулата е предложен именно от левицата и е приет само, за да се покаже, че в трудния за страната момент може да има консенсус в Народното събрание.

"Още на следващия ден дойдоха съобщения от много организации и асоциации на работодатели за неточности в закона и трудност в прилагането му", каза той.

А по повод другия текст от закона добави: "Няма яснота какво означава "невярна" информация. Такива формулировки има в още 2 закона и единият е за подаването на невярна информация за чистотата на въздуха и текстът е от 1995 година".

Йордан Цонев от ДПС пък каза:

"Ще гласуваме против двата текста. От ДПС също ще подкрепим ветото на президента, но аргументите си ще изразим по-късно в зала". 

Снимка: БТА

"Ако ГЕРБ бере негативи, аз поемам вината за това. В рамките на пленарния дебат, на третото предложение на БСП за спекулата аз се намесих и помилих ръководството на парламентарната група да обсъди възможността да поиска прегласуване на текста", каза по-рано пред Нова телевизия правосъдният министър Данаил Кирилов, който след това участва в заседанието.

Снимка: БТА

"Всяко едно такова решение може да има дефекти. Аз се наслушах на експресни икономически анализи, които бих оспорил. Категорично няма да бъдат текстовете на БСП. Одобриха се, за да преодолеем обвинението, че ГЕРБ, управляващите съхраняваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки за това. Не можем да твърдим правилно ли е или не, след като не е приложено и изпитано. Не е правилно да се нормират и слагат тавани на цени. Действително това е друг вид икономика. Ако в това положение съхраним пазарната икономика, това би било страхотно", добави той.

В 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, на което законът трябва да бъде окончателно гласуван.

Снимка: БТА