Вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова заяви по Нова телевизия, че от "Продължаваме Промяната" (ПП) са абсолютно уверени, че ще спечелят предсрочните парламентарни избори.

В същото време изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов от ПП изрази по bTV убедеността си, че партията му ще има по-добър резултат от предходните избори (при които вкара в НС 67 депутати срещу 59 на останалите след тях ГЕРБ-СДС - б.р.) и че с БСП и "Демократична България" ще имат необходимото мнозинство от 121 депутати. "Това е целта, която си поставяме." 

"Предвид факта колко бързо стартира всичко миналото лято, колко неподготвени бяхме, неопитни в това, което ни предстои, кампания не бяхме правили. И на мускул, ентусиазъм и любов към каузата успяхме да спечелим изборите. Сега сме доста обиколки напред", отбеляза Константинова.

Запитана дали партията ще се яви на вота самостоятелно или заедно с "Демократична България", Константинова каза, че такова категорично решение не е взето. "Реалността е, че ние сме коалиционни партньори, които вече трети пореден път в рамките на седем месеца са препотвърдили своята обща програма и визия", каза вицепремиерът в оставка.

Мирослав Иванов изрази разочарованието си от това, което е видял като заместник-председател на Народното събрание - арогантно, надменно, без капка уважение към своите колеги поведение на голяма част от депутатите. 

Иванов изрази и недоумение от поведението на президента, който се държи "много странно" - вместо да е "балансьор и обединител, непрекъснато и само критикува действията на правителството и на Народното събрание". Имали сме и своите грешки, но сме имали и положителни неща, но Радев в нито един момент не поздрави правителството, изтъкна Иванов.

По повод предстоящото конституиране на служебен кабинет Иванов изрази притеснение, че това, което "сме започнали като работа, няма да продължи".

Във връзка с разрива в коалицията и партньорите от "Има такъв народ", Мирослав Иванов каза, че са били положени всички усилия, за да се формира кабинет в рамките на това Народно събрание. Според него изтеклият запис от среща на парламентарната група на "Демократична България" не е причината ИТН да оттеглят подкрепата си, а повода.

"Колегите от ИТН си намериха повод, единственият, който щеше да им се отдаде."