След разкритията и обвиненията на новия служебен кабинет, направени на извънреден брифинг, управлявалите до вчера "Продължаваме Промяната" излязоха с позиция относно газовите доставки. 

"Днес с моя заповед създадох междуведомствен кризисен щаб в енергетиката със задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година", заяви новият министър на енергетиката Росен Христов. Той добави, че не са подсигурени и слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Затова в момента трябва да се намери начин чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи цената на газа, доставен до България. 

Христов уточни, че има недостиг на договорените количества за доставка до края на година. По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

Ето какво отвърнаха от ПП:

"Още миналата седмица правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30 долара по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ", заявяват от "Продължаваме промяната", цитирани от БНТ.

Те припомнят, че за октомври вече има договорен слот.

"За ноември също имаме две опции - служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция - служебният кабинет може да се възползва от този опит", допълват от ПП.

От партията апелират да не се всява страх сред населението.

"Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време. Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а "Газпром" - едностранно и в нарушение на договора с България", заявяват още от "Продължаваме промяната".