Парламентарната група "Продължаваме Промяната" (ПП) настоя в декларация Министерският съвет да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г. В декларация от трибуната на парламента Искрен Арабаджиев от ПП настоя Министерският съвет да изпълни задължението си по Закона за публичните финанси. Той припомни, че срокът за това е изтекъл в края на октомври, а задължението на Министерския съвет не е изпълнено. ГЕРБ коментираха, че удължаването на бюджета е най-безопасният вариант. ДПС отново ги подкрепиха. БСП подчертаха, че са срещнали разбиране от другите партии за преговори по бюджета, но така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия вид". 

Каквото и да се разберем с ГЕРБ за общи мерки, това не променя позицията ни, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Коментарът й е във връзка с внесеното от служебния кабинет предложение за удължаване на действието на Бюджет 2022 и през следващата година.

Лидерът на социалистите направи уточнението, че дебатите по бюджета и дебатите по съставяне на правителство са две коренно различни теми и призова да се разграничават. 

Това не е мнозинство за правителство. Оставаме на нашата позиция, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", поясни Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че народните представители нямат право да внасят Закон държавния бюджет, а могат да ползват само това, което внесе кабинетът - служебен или редовен. "Предстоят ни интересни разговори, но съм сигурна в едно - така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия вид", категорична е тя.

Нямаме време за губене по отношение на бюджета, хората чакат реални решения за живота си, заяви Нинова.

Тя допълни, че е предложила на председателски съвет между партиите да се внесат допълнения и изменения в закона за удължаване на бюджета, входиран от служебното правителство.

Поставих въпроса на председателски съвет с предложение между първо и второ четене на закона, който е внесъл служебният кабинет, да разговаряме какви допълнения ще сложим, така че да гарантираме спокойствие на хората и финансова стабилност. Остава да уточним технологията как ще стане това, заяви Нинова. Тя твърди, че е срещнала разбиране сред председателите на парламентарни групи.

По думите ѝ между първо и второ четене бюджетът ще бъде "подобрен", тъй като в сегашния си вид замразява доходите в условия на инфлация и като цяло води до още по-голямо обедняване.

Тя подчерта, че от особена важност е повишаването на минималната работна заплата, както и помощите за младите семейства и възрастните хора от уязвимите групи. Нинова даде да се разбере също така, че този закон "няма да излезе във вида, в който е влязъл в Народното събрание".

На въпрос дали бюджетът може да се превърне в добра основа за редовно правителство, лидерът на социалистите уточни, че няма единодушие по конкретиката, а вероятно ще се наложи всяка партия да отстъпи от нещо.

"Не мисля, че това е мнозинство за правителство", каза Нинова.

Тя уточни, че предстоят разговори за правителство и връчване на мандатите, а дотогава хората очакват действия за гарантиране на доходите им.

Нинова отново заяви, че с удължителния закон се замразяват доходите. Тя посочи също, че от БСП са против разходите за придобиване на бойни самолети.

ГЕРБ удължаването на бюджета е най-безопасният вариант

Подходът на служебното правителство да предложи удължаване на бюджета за 2022 г. до март 2023 г. е най-безопасният вариант,  коментира пред журналисти Томислав Дончев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Според него да се гласува Бюджет 2023 г. в режим на предизборна кампания от Народното събрание, има опасност да го превърне в "триумф на политическата безотговорност и купуване на гласове". По думите на Дончев има риск в тази ситуация всяка партия, правейки предложения за едно или друго перо в бюджета, да се опита да купува гласове с парите на българите. Томислав Дончев настоя всеки, който предлага един или друг разход, преди това да го остойности и да каже колко пари ще струва и от къде ще дойдат те. Ако партиите не са в състояние да смятат, тогава нека да се направи едно заседание на бюджетна комисия, с присъствието на министъра на финансите, експерти на Министерството на финансите, които да дадат точен разчет за всяко едно от предложенията, предложи Томислав Дончев.

Той посочи, че все още нямаме управляващо мнозинство, а един бюджет е редно да бъде предложен от Министерския съвет с ясен хоризонт. Призивът ми към всички политици е освен да анонсират, освен да заявяват желание, да се научат да смятат. Всеки нов разход, трябва да предполага нов приход или отпадането на друг разход, коментира депутатът.

Според Дончев технологията с удължаването на бюджета за 2022 г. препятства някои от най-големите рискове и "екстремен политически популизъм" във възможна предизборна обстановка.

Относно формирането на мнозинство в този парламент Томислав Дончев коментира, че наблюдава процеси на отрезвяване и бавно завръщане на здравия разум, но времето на конституционната процедура може да се окаже недостатъчно за формиране на мнозинство в този парламент.

ДПС отново застанаха зад решението да се удължи бюджета за 2022 г. 

Решението на служебното правителство да внесе удължаване на бюджета за 2022 г. е правилно. Това коментира пред журналисти в парламента Петър Чобанов, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и народен представител от ДПС.

Чобанов посочи, че точно "Продължаваме Промяната" не трябва да настояват за нов бюджет, а първо да обяснят техния, както и защо сме стигнали до тази ситуация, в която се очертават толкова големи дефицити - над 11 милиарда за догодина и дългове над 15 милиарда. Октомври месец е красноречив пример, в който имаме един милиард дефицит, без кой знае какви капиталови разходи, коментира депутатът. Този дефицит се дължи предимно на текущото изпълнение на бюджета и на текущи разходи, обясни Чобанов.

По думите му, освен големия дефицит, който се очертава за догодина, рискът идва и оттам, че самите работодателски организации очакват силен спад на приходите си следващата година с над 15 процента спрямо тази година, което съдържа много голям риск данъчните приходи да не се окажат по-големи, а да има намаление. В основни европейски страни ще има рецесия, което означава, че ще се забави търсенето. Ние трябва да сме много внимателни в тази ситуация, без да имаме ясно политическо мнозинство, което носи реална отговорност за действията си, а не хвърля в публичното пространство лозунги, няма как да се случи и бюджетът, коментира той. Фискална политика и икономика не се управляват с лозунги, добави депутатът.

Според Чобанов решението да се внесе закон, който продължава действието на политиките, заложени в бюджета за 2022 г., е временно решение, в което Народното събрание ще се опита да съобрази всички нужди, така че хората да посрещнат зимата и да я преживеят спокойно. На въпрос какво ще се случи, ако между двете четения има предложения, които да нарушат макрорамката, финансистът обясни, че едва ли депутатите могат да си позволят голяма фриволност в тази ситуация. "Самият дух на законопроекта е удължаване на действието на това, което имаме и в момента. Нека внимателно да видим какво имаме в момента, какви възможности ни дава, ако някои от тези възможности са пропуснати, да ги удължим, но да се измислят нови мерки. Да се опитваме от Закон за удължаване да го превърнем в пълноценен бюджет, е трудно да се случи" коментира той. За нас е важно всички мерки да продължат да се изпълняват, каза Чобанов. И добави, че предложенията на движението ще са в тази посока.

"Основната мярка, която предлагаме, е да се създаде правителство. ДПС от няколко парламента настоява, че не трябва да се чертаят червени разделителни линии. И настоява за идейно хомогенно мнозинство", припомни депутатът. Той бе категоричен, че ако такова мнозинство се създаде, то ДПС са готови да участват и да имат водеща роля в него.

Аргументите на ПП за удължаване на бюджета 

В декларацията действието по удължаване на бюджета за тази година се определя като "неправилно". В момента кризите взимат различна посока всяко тримесечие, ако не и всеки месец. Тази променлива среда изисква адекватни мерки. Особено важно е това за доходите на българите, каза Арабаджиев. Той бе категоричен, че българите очакват активна политика по доходите и заяви, че именно заради това от ПП предлагат увеличение на минималната работна заплата, вдигане на пенсиите и данъчни облекчения за младите семейства.

Не можем да оставим най-уязвимите да понесат сами инфлационния удар - това би било безотговорно, каза Арабаджиев.

От ПП ясно заявяваме, че ако служебното правителство не внесе бюджет за 2023 г., ще изложим държавата, бизнеса и хората на редица рискове. Съществуващите мерки за бизнеса не могат да се финансират адекватно, да не говорим за въвеждането на нови мерки, които безспорно са необходими, а точно това очакват българските граждани от нас, каза той.

Арабаджиев посочи, че бизнесът очаква цената на електроенергията да бъде гарантирана, а пенсионерите очакват допълнително увеличение на пенсиите, което да изпреварва инфлацията. Хората, които получават минимална работна заплата, очакват нейната актуализация, заяви Арабаджиев.

Има опасност и от намаляване на кредитния рейтинг на България, каза още той. Арабаджиев настоя Министерският съвет да си свърши работата.

Костадин Костадинов: Не е работа на служебното правителство да внася бюджет

Не е работа на служебното правителство да внася бюджет. Да, добре би било, но то може и да не го направи, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти в кулоарите на парламента. 

Бюджетът, който в момента действа, не е добър за България. От друга страна обаче разбирам нежеланието на българското правителство да се включи в политическите борби и схватки тук в парламента, заяви Костадинов.

Каквото и решение да бъде прието, няма да е добро за България, смята той.

Държавата е в задънена улица, единственото решение на тази криза са нови избори, всичко останало е еквилибристика, добави лидерът на "Възраждане". Той допуска, че животът на новосформирания парламент ще е кратък. По думите му за партията му е важно да задейства процедурата за свикване на референдум за членството на България в еврозоната.

На въпрос дали "Възраждане" може да даде подкрепа за кабинет, ако получи такава за обсъждане на предложението за референдум за еврозоната, Костадинов отговори: "Всичко е възможно, нека да видим какво ще направят те". На уточняващ въпрос за подкрепа от БСП, той каза, че левицата вече е отказала подкрепа за референдума.

ДБ: Най-важното е дефицитът да бъде удържан близко до 3%, да няма увеличение на данъците, да продължи растежът на икономиката през следващата година, да бъдат запазени работните места.

Мартин Димитров от парламентарната група (ПГ) на "Демократична България" (ДБ) заяви, че според закона нов бюджет трябва да бъде внесен в парламента до края на октомври. По думите му това означава, че служебната власт е нарушила това изискване. Смятаме, че трябваше да бъде внесен бюджет, защото такъв е законът, каза депутатът от ДБ.

Димитров увери, че ПГ на ДБ ще бъде спирачка за предложения за популистки разходи. Той изтъкна, че е важно запазването на финансовата стабилност.

По-рано днес пред журналисти темата за бюджета коментираха представители на парламентарните групи на "БСП за България", ДПС, "Възраждане". "Продължаваме Промяната" настоя в декларация Министерският съвет да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г.

На въпрос за промени между първо и второ четене на законопроекта за удължаването на сегашния бюджет, Димитров отговори, че промените не трябва да водят до голямо нарастване на разходите.