"Продължаваме Промяната" даде кратка пресконференция в Пловдив след проведен извънреден конгрес, на която обяви, че започва подготовка за местните избори през есента на 2023 г. и че номинираният за премиер акад. Николай Денков може да продължи да преговаря с всички партии без "Възраждане". Дори и с тези, които досега са отказали.

В пресконференцията участваха съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев и акад. Денков. 

Преговорите за кабинет

Акад. Денков повтори онова, което вече каза, че вероятността за съставяне на кабинет не е особено голяма: ГЕРБ биха могли да се включат в процеса, БСП имаше някакви очаквани коментари, свързани с техните политики, а подходът на ДПС не е много ясен и предстои да видим следващата седмица. За него, по думите му, е важно дали има основа, около която да се гради правителство.

Акад. Денков отбеляза три етапа в процедурата по съставяне на правителство: списък от цели и задачи; уточняване на това кои са партиите и начина, по който те биха се включили; как да бъде оформена подкрепата - какъв документ ще се подпише и персоналният състав на кабинета.

Представихме началния списък и дадохме няколко дни на другите партии, за да ги разгледат и да решат дали искат да се включат в процеса, каза Денков и уточни, че към момента не се обсъжда кабинет.

За всички е ясно защо е важно да имаме редовно правителство - заради влизането на България в Шенген и в еврозоната, заради провеждането на устойчива политика, каза Асен Василев.

Местните избори 

За местните избори ПП ще опитат да обединят демократичните общности, в координация с "Демократична България", включително за София, каза Асен Василев и отбеляза, че кметският вот е дори по-важен от парламентарния. Ще се създават местни коалиции, които не са забъркани в корупционни практики, като голяма част от кандидатите ще бъдат номинирани от общинските и областни организации, обясни Василев. 

Бихме се радвали да имаме по един общ кандидат на демократичната общност за всеки град, добави Кирил Петков и открои необходимостта кандидат-кметовете да са способни, можещи и уважавани.

Вече са избрани (на конгреса) областни координатори, някъде общински, отбеляза Асен Василев.

Кои грешки не биха повторили - ще бъдем една идея по-малко доверчиви и по-смели да се отървем от кадри, които са политически обвързани, заключи Асен Василев.