"Продължаваме промяната" (ПП) потвърди позицията си на категорична опозиция в 50-ото Народно събрание, въпреки че партньорите им от "Демократична България" (ДБ) търсят начин за създаване на мнозинство за подкрепа на техническо правителство (анти-Пеевски) с ограничен времеви мандат и решаване на конкретни задачи. 

В 50-ото Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция, се казва в позиция на ПП. Тази позиция не е нова - беше утвърдена с решенията от 7 юли на Националният съвет на партията.

Идеята за такъв кабинет дойде от "Демократи за силна България" (ДСБ), част от коалицията ДБ, като механизъм за излизане от настоящата политическа криза. ДСБ смята, че такава възможност може да се отвори, ако ПП-ДБ поиска третия мандат, който да бъде разглеждан като "национален". Подкрепа може да бъде получена от партиите, които не искат нови предсрочни избори.

Разбирам притесненията на ПП, тъй като действително изглежда малко вероятно, предвид заявките на останалите партии, такова мнозинство да е възможно, коментира Божидар Божанов от "Да, България" пред журналисти, предаде БТА. Според него такова евентуално правителство би имало кратък живот.

Националният съвет на партията се събира тази вечер в централата на политическата сила в София, за да обсъди идеята на ДСБ.

Ще обсъдим дали е възможна, какви са рисковете - от една страна, пред страната, от друга - да не успеем да го реализираме и той да не постигне своите цели, обясни депутатът. Но добави, че ако има мнозинство, което може да демонтира модела на Пеевски, трябва да бъде обсъдено. Не предпоставяме партиите, които биха участвали или не, доколкото виждаме заявката на БСП е за максимално широка подкрепа, отбеляза Божанов. И беше категоричен, че вратата за преговори при втория мандат е затворена за тях.

Иначе ПП утвърди себе си като центристка партия и обяви, че поема курс за надграждане и укрепване на коалицията с партиите от ДБ.

Форумът гласува доверие на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев и им беше възложено да пристъпят към реализация на Стратегията за развитие на партията: утвърждаване на свободата и справедливостта, борбата с корупцията и постигане на европейския стандарт на живот за българските граждани; постигане на по-добра и открита комуникация - повече ясни послания, свързани освен с геополитическото място на България в ЕС и с темите, които са най-важни за всекидневието на хората; безкомпромисна борба срещу дезинформацията. 

Форумът даде мандат на двамата съпредседатели и на акад. Николай Денков да участват в преговори за надграждане на коалиционното споразумение с "Демократична България".