Групата на ПП-ДБ внесоха искане за изслушване на министъра на енергетиката във връзка с акцията във вторник сутринта на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз". Поискано е изслушването да се проведе в стряда на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

"Предвид липсата на официално изявление на "Булгартрансгаз" ЕАД и разнопосочните медийни публикации относно първопричината за извършените действия, целта на изслушването е да бъде изяснено дали Европейската прокуратура, която разследва престъпления с евросредства, е извършила тези процесуално-следствени действия в рамките на проверка, свързана с ПГХ "Чирен" или с договора с турската компания "Боташ". До заемането на настоящата си длъжност, служебният министър на енергетиката - г-н Владимир Малинов е бил изпълнителен директор именно на "Булгартрансгаз" ЕАД и поради тази причина той би имал най-пълна информация по случая", се казва в позиция на ПП-ДБ.

Много се надявам, че Европейската прокуратура ще стигне до крайната стъпка на това разследване, каза пред журналисти Кирил Петков преди заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, цитиран от БТА. Ние сме били свидетели на много започнати разследвания, трябва да се стигне до край, посочи той. Нека да коментираме, когато това се случи, но от наша гледна точка явно има защо те да са там. Не знаем точната причина дали е "Боташ", дали е "Чирен", дали са други неща, но нека да видим, че Европейската прокуратура си свършва работата, добави Петков.

За започнала акция в "Булгартрансгаз" коментар направи и служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Служители на националната полиция оказват съдействие и работят по постановление на Европейската прокуратура, с което са възложени различни действия по разследване, посочи министърът и добави, че действията текат на няколко адреса - в София, Сливен и Козлодуй. Лаконичното му изказване цитира по-рано БТА.

Министерството на енергетиката съобщи по-рано, че днес Владимир Малинов е инспектирал на място подготовката за въвеждане (от 1 октомври) в експлоатация на плаващото съоръжение за приемане, съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция.

ИЗБРАНО