Посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов се е върнал в Скопие. Това съобщават от МВнР на сайта си. 

"Министерството на външните работи информира, че посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов беше част от официалната делегация на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 г. осъществи посещение в Скопие", посочват от ведомството.

Целта на визитата е била провеждане на разговори с компетентните власти на Република Северна Македония по отношение осигуряване на безопасна среда за организиране и провеждане на чествания на общи за двете държави исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения.

"В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава", пишат още от МВнР.

Ангелов беше извикан от външното ни министерство на 23 януари за консултации след поредицата от престъпления срещу правата на българите в РСМ.